Новини

Закупівля автобусів, громадські простори та етикет для депутатів: що ухвалювали на п’ятій сесії міської ради

«Шпальта» відібрала декілька найбільш обговорюваних рішень на сесії міської ради та пропонує вам дайджест того, що відбувалося на засіданні.

Учора, 30 квітня, відбулася п’ята сесія міської ради восьмого скликання. На відміну від двох попередніх засідань, коли депутати декількох фракцій відверто зривали їх, цього разу все відбулося напрочуд конструктивно – обранці розглянули всі 56 питань порядку денного.

Купуватимуть нові автобуси

Отже, депутати затвердили Програму розвитку пасажирського транспорту на 2021-2023 роки. Вона, зокрема, передбачає придбання нових і вживаних автобусів та електробусів середньої й великої місткости. Вони повинні відповідати екологічному стандарту, не нижче Євро-5, та бути обладнаними валідаторами.

Водночас поки що місто не може дозволити собі закуповувати низькопідлоговий транспорт, аби дати можливість комфортно пересуватися маломобільним категоріям населення.

Цьогоріч збираються взяти в лізинг 20 автобусів. На ці потреби з міського бюджету виділять 23 мільйони 400 тисяч гривень.

Як пояснила заступниця директора Департаменту ЖКГ Оксана Гладишева, частину оплати за придбані автобуси проведуть цьогоріч.

Наступного року візьмуть ще 10 одиниць. На їхнє придбання та проплату куплених цьогоріч автобусів виділять 27,2 мільйона гривень.

Зрештою, 2023 року придбають ще 10 автобусів. Для їх придбання та розрахунку за лізинг машин, куплених попередніми роками, 2023-го планують виділити 53,3 мільйона гривень.

Як пояснила пані Оксана, у місті наразі 170 одиниць муніципального транспорту обслуговують 46 маршрутів, 16 із яких є пільговими. Автобуси купуватимуть саме для потреб пільгових маршрутів.

Чернівчани зможуть створювати громадські простори

Далі впродовж сесії депутати обговорили планування громадських просторів у Чернівецькій міській територіальній громаді.

Наступне рішення, яке ухвалили депутати, дасть змогу чернівчанам брати участь у формуванні громадських просторів. Таких, як пішохідні зони, парки та сквери, рекреаційні зони, спортивні й дитячі майданчики, пляжі, а також громадські будівлі.

«Таке рішення дозволить забезпечити або хоча б мінімізувати конфлікти, що можуть виникати під час планування громадських просторів у Чернівцях», — сказав на сесії депутат фракції «Єдина альтернатива» Тарас Прокоп.

Окрім виконавчих органів місцевої влади та комунальних підприємств, ініціаторами створення таких просторів можуть стати організації та звичайні громадяни, якщо їм вдасться зібрати групу з 30 людей, якщо це об’єкт у межах їхнього мікрорайону, або 100 осіб, якщо об’єкт повинен бути загальноміським.

Також на сесії розглянули Кодекс етики депутатів міської ради цього скликання. За це рішення проголосувала більшість депутатів. Отже, тепер правила поведінки обранців на сесіях, засіданнях депутатських комісій та нарадах будуть регламентовані цим Кодексом.

Ба більше, регулював цей кодекс і поведінку депутатів в інтернеті. Проте представниця фракції «Пропозиція» Тетяна Шепелько запропонувала забрати цей пункт із проєкту. За її словами, буде доволі проблематично відстежувати активність кожного депутата, та й плюралізм думок і свободу слова ніхто не скасовував. Отже, обранець повинен мати право писати на своїх сторінках у соцмережах те, що вважає потрібним.

Доповідачка з цього питання, депутатка міськради від фракції «Європейська солідарність», Наталія Фрунзе заявила, що подібні кодекси створюють та використовують більшість українських міст. Отже, і Чернівці повинні розвиватися в цьому напрямку.

Також, як уже зазначала «Шпальта», на сесії затвердили Положення про виконавчі органи міської ради та обговорювали, чому нова влада призначає керівників управлінь, відділів, департаментів та комунальних підприємств без конкурсу.

Коментарі