Вітаміни з продуктів чи полівітаміни. Що варто знати про це та кому вони потрібні

Більшість вітамінів в організмі не утворюється або утворюється в малій кількості, тому обов’язково вони повинні надходити з їжею.

Фото engin akyurt, unsplash.com

Питання вживати чи не вживати вітаміни виникає завжди, в будь-який сезон, у людей різного віку. Адже на них покладають або надзвичайно великі сподівання або нехтують їхньою роллю. 

Чому не варто самому призначати собі вітаміни, про їхню користь та в яких продуктах вони є, пояснює лікарка-гастроентерологиня, дієтологиня медичного центру «Базисмед» Надія Віщак.

Фото надано Н. Віщак

«Вітаміни — це низькомолекулярні речовини, що не слугують джерелом енергії, але мають високу біологічну активність, адже без них не відбуваються біохімічні реакції для підтримки життєдіяльности організму. Більшість із них в організмі не утворюється (окрім вітаміну К та Н) або утворюється в малій кількості, тому обов’язково мають надходити з їжею і тільки так», — розповідає лікарка.

Вона зауважує, що вітаміни — як важливий гість, без якого не відбудеться свято, тому не експериментуйте з суворими голодуваннями чи «хибними» дієтами, адже такі експерименти завершуються гіпо- чи авітамінозами. Окрім того, варто зауважити, що тривала кулінарна обробка, психоемоційні чи фізичні навантаження, інфекційні захворювання чи порушення роботи органів шлунково-кишкового тракту (а через це — погіршення всмоктування вітамінів у кишечнику) викликає посилені потреби у надходженні вітамінів для організму. Але про все по черзі.

Розрізняють водорозчинні вітаміни (С, В1, В2,В6, В12, В3, В5, Н, РР),  жиророзчинні ( А, Д, Е, К) та вітаміноподібні сполуки.

Розглянемо найбільш популярні навесні, в період карантину, вітаміни.

«Сонячний» вітамін, або вітамін Д (основними представниками є саме Д2 чи Д3), заслуговує нашої особливої уваги, адже бере активну участь у регуляції роботи щитовидної залози, регуляції імунного статусу організму, попередженні автоімунних захворювань, обміну кальцію та фосфору, сприяє нормальному функціонуванню репродуктивної сфери та регуляції артеріального тиску. Окрім того, існують дослідження, що рекомендують його вживання у людей похилого віку як профілактику хвороби Альцгеймера. Його дефіцит викликає рахіт у дітей, а у дорослих призводить до остеопорозу, ураження зубів», — пояснює лікарка.

Враховуючи наші кліматичні умови, синтезувати цей вітамін у шкірі під дією ультрафіолетових променів надзвичайно складно. Сімейний лікар допоможе діагностувати його рівень у крові і вирішить питання його недостатности та подальшої корекції.

Серед продуктів харчування на холекальциферол багаті жирні сорти риби, яйця, ікра, молочні продукти.

Наступна група вітамінів, без якої наша нервова система просто не існувала б, — це вітаміни групи В. Їх добре пам’ятають люди, що хоча б раз отримували внутрішньом’язову ін’єкцію цих вітамінів. Вітамін В1 (тіамін) бере участь у регуляції вуглеводного обміну, серцево-судинної системи, синтезу медіаторів (так званих переносників) для нервових клітин, покращує розумову здатність. Його дефіцит проявлятиметься погіршенням сну, дратівливістю, судомами чи болем у кінцівках. За важких дефіцитів викликає хворобу бері-бері. Щоб поповнити його запаси в організмі, споживайте злакові та бобові, хлібобулочні вироби та картоплю.

Вітамін В2 (рибофлавін) бере активну участь у всіх видах обміну, функціонуванні печінки, покращує колірний зір, стан шкіри та слизових. Рибофлавін представлений у молоці, сирах, яйцях, м’ясі та рибі. Особливу роль у кровотворенні відіграє вітамін В12, що ми отримуємо лише з м’ясних продуктів, і його запау є до 6 місяців після винесення м’яса зі свого раціону. Його гіповітаміноз викликає анемію (малокрів’я), що, на жаль, має безліч симптомів.

Часто забувають про вітамін РР (ніацин), а дарма. Він бере участь у біохімічних реакціях, входить до складу ферментів, покращує роботу травної та серцево-судинної систем, необхідний для утворення статевих гормонів. Завдяки нікотиновій кислоті (як представнику цієї групи вітамінів) ми маємо здорову шкіру, кишечник та центральну нервову систему. А при його дефіциті розвивається пелагра, що вражає вже зазначені системи. Щоб цього уникнути, не слідуйте одноманітному харчуванню, надлишковому вживанню алкоголю та безконтрольному прийому ліків. Джерелами цього вітаміну серед їжі є хлібобулочні вироби, олія, арахіс, овочі та бобові.

Вітамін, про який знають навіть малі діти, —це вітамін С. Аскорбінова кислота крокує з нами щоденно, забезпечуючи фізіологічні реакції, відновлення тканин, підвищує стійкість організму до стресу, інфекційних агентів, негативних факторів зовнішнього середовища, покращує імунні сили організму, усуває дію канцерогенів, покращує опірність судин. Найбільша концентрація вітаміну С міститься у свіжих фруктах, ягодах та овочах.

Яка думка стосовно полівітамінних комплексів: вживати чи ні? Це питання виникає у багатьох. Перш за все порадьтесь зі своїм лікарем, що допоможе діагностувати, чи є дефіцит якихось вітамінів у вас, не потрібно самостійно сліпо вживати ці вітамінні комплекси. Насправді важко з однієї пігулки отримати все, що вам потрібно: водо- та жиророзчинні вітаміни, мікро- та макроелементи. Доцільніше розділити прийом вітамінів — буде значно кращий результат. 

Отож, харчуйтеся повноцінно, не обтяжуйте свій організм зайвими навантаженнями чи стресами, а за потреби вітаміни обов’язково допоможуть та підтримають!

Публікація створена за партнерства медичного центру Базисмед

 

Залишити відгук