Новини

Про вакцинацію Pfizer та вихід з «червоної» зони розповіли в Чернівецькій ОДА

На Буковину прибули 1 170 доз вакцини Pfizer. Наразі 756 людей дали згоду щепитися нею.

Минулого тижня на Буковину доставили ще дві партії вакцини – Pfizer та CoronaVac. І створили мобільну бригаду, яка здійснює вакцинацію Pfizer. Про це під час брифінгу розповіла заступниця голови Чернівецької ОДА Наталія Гусак.

«Насамперед, згідно зі стандартом, цією вакциною будуть щеплювати людей із соціальних закладів закритого типу. Це, зокрема, психоневрологічні інтернати, геріатричні пансіонати і територіальні центри з надання соціальних послуг, які мають стаціонарні відділення. Не лише підопічних, а й працівників цих установ будуть щеплювати вакциною Pfizer. Сьогодні мають вакцинувати 150 осіб», — зазначила Наталія Гусак.

На Буковину прибули 1 170 доз вакцини Pfizer. 756 людей дали згоду щепитися з цих соціальних закладів.

Також цим препаратом будуть вакцинувати працівників ДСНС та прикордонників.

Вакциною CoronaVac щеплюватимуть насамперед малорухомих людей. На Буковині є 4 мобільні бригади, які будуть приїжджати та вакцинувати людей вдома. CoronaVac щеплюватимуть учителів, які братимуть участь у процесі організації ЗНО.

Вам буде цікаво: На Буковину прибула вакцина CoronaVac: скільки доз та кого нею щепитимуть

Водночас вакциною Covishield від AstraZeneca вакцинували вже 10 794 буковинців.

«Ще є в залишку невелика кількість вакцини Covishield. Близько 13 100 доз було, з яких 11 000 уже використали, з них 2000 віддали військовим. Очікуємо отримати знову AstraZeneca. Далі продовжимо щеплювати цією вакциною, відповідно до стандартів, людей із груп ризику, медичних працівників та людей 80+», — зазначила Наталія Гусак.

Наразі на території Буковини є 60 пунктів щеплення.

Заступниця директорка Департаменту охорони здоров’я Чернівецької ОДА Марія Поліщук зауважила, що в області є 3 лікарі, які вакцинувалися двічі.

«Це медики Сторожинецької районної лікарні. Вони вимогливо підійшли до лікарки-вакцинаторки, щоб їх щепили. Та вакцинувала і відтак зазначила, що не мала права цього робити. Це питання ми відстежуємо дуже пильно. Я вважаю, що це була маніпуляція», — зазначила Марія Поліщук.

Наталія Гусак також розповіла, що Буковина наразі ще не може вийти з «червоної» зони через перевищені норми одного з показників — шпиталізації.

 «Кількість шпиталізацій за вихідні значно знизилася. За вчора було близько 30-ти. Ми давно не мали такого низького показника. Зазвичай було близько 80-110 у день. Тому з дня на день ми мали б вийти з цієї зони», — сказала Наталія Гусак.

Вона зазначила, що це 4 хвиля – найважча. Але «пікову ситуацію ми вже пройшли».

Нагадаємо, що в Україні більше не вакцинуватимуть публічних осіб залишковими дозами.

Коментарі