Новини

Зеленський підписав указ щодо вакцинації: які правила імунізації чекають на українців

Водночас Україна цього місяця отримає корейську вакцину. 

Фото Hakan Nural, unsplash.com

Президент України Володимир Зеленський підписав указ, яким увів у дію рішення РНБО щодо Національного плану вакцинопрофілактики COVID-19.

Про це йдеться на сайті Президента України.

Національний план вакцинації проти COVID-19 покликаний встановити мінімально необхідну щомісячну кількість щеплень, джерела та строки постачання вакцин для профілактики коронавірусної хвороби тощо.

До речі, у межах глобальної ініціативи COVAX Україна очікує у квітні на отримання 360 тисяч доз вакцини AstraZeneca-SKBio, яку також виробляють за ліцензією AstraZeneca у Південній Кореї.

Про це інформує МОЗ на своїй сторінці у фейсбуку.

Як повідомляла раніше «Шпальта», уряд Індії вирішив тимчасово призупинити експорт вакцини AstraZeneca/Covishield.

Водночас у МОЗ запевняють, що вакцини AstraZeneca проти COVID-19, незалежно від країни виробництва, є взаємозамінними.

Тому людям, яким зробили перше щеплення проти COVID-19 вакциною AstraZeneca/Covishield, яку виготовив індійський Інститут сироватки крови, можна робити друге щеплення вакциною AstraZeneca, виробленою на інших виробничих майданчиках. Такі рекомендації МОЗ України надала Національна технічна група експертів із питань імунопрофілактики (НТГЕІ).

Вакцина AstraZeneca (AZD1222) виробництва Інституту сироватки крови Індії (Covishield) та вакцина, виготовлена південнокорейською компанією SK Bioscience Co Ltd. (AstraZeneca-SKBio), є ідентичними за складом та технологіями виробництва, не розглядаються як різні вакцини та є взаємозамінними, пояснили в НТГЕІ.

Водночас експерти попереджають, що вакцини різних типів та яеі створені різними компаніями не є взаємозамінними. Тобто людей, які отримали першу дозу векторної вакцини AstraZeneca/Covishield, не можна щепити другою дозою вакцини іншого типу, наприклад мРНК-вакциною від Pfizer-Biontech або інактивованою вакциною CoronaVac/Sinovac, бо щодо цих препаратів недостатньо даних про взаємозамінність та вони можуть відрізнятися за технологіями виготовлення.

МОЗ гарантує, що вакцина для другого щеплення всім, хто вакцинувався першою дозою, буде в достатній кількості та доступною.

У Міністерстві охорони здоров’я збільшили інтервал між введенням першої та другої доз Covishield/AstraZeneca до 12 тижнів. Відповідно, щеплення другою дозою вакцини проти COVID-19 повинно розпочатися не раніше, ніж у середині травня для осіб, яких вакцинували в Україні першими.

 

Коментарі