Новини

Індія може відмовити Україні в постачанні вакцини CoviShield: яка причина

Партію вакцини можуть перенаправити іншим країнам через антивакцинальну кампанію в Україні.

Фото Markus Spiske, unsplash.com

Нова партія вакцини CoviShield/ AstraZeneca до України може надійти значно пізніше, ніж це планували. Причина — у розгорнутій проти індійської вакцини інформаційної кампанії.

Про це повідомив голова парламентського комітету Верховної Ради України з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький, пише ТСН.

Він розповів, що МОЗ отримало лист від посольства Індії, в якому наголошують на неприпустимості дискредитаційних заяв стосовно Індії як виробника медичних препаратів та вакцини AstraZeneca (CoviShield), яку постачають до України. За його словами, очільник МОЗ домовився про 1,5 мільйона доз вакцини CoviShield, але цю кількість можуть передати іншим замовникам.

Водночас Радуцький запевняє, що це не є проблемою, адже попит на вакцини у світі значно перевищує можливості виробництва.

«Індійська сторона зазначає, що вакцина AstraZeneca (CoviShield) є абсолютно безпечним та ефективним препаратом, що підтвердила Всесвітня організація охорони здоров’я. Лише на території Європи та Індії вже використали близько 50 мільйонів доз цієї вакцини. Значні обсяги препарату законтрактували такі країни, як Канада, Велика Британія, Бразилія та інші», — написав Радуцький на своїй фейсбук-сторінці.

Він також уточнив, що для зриву співпраці з Індією працювали «як одіозні проросійські політики, так і псевдопатріотичні політичні лідери, які роблять усе для повернення до влади на тлі дестабілізації країни».

Він додав, що наразі президент Володимир Зеленський доручив голові МОЗ Максиму Степанову та очільнику МЗС Дмитрові Кулебі знайти додаткові способи для пришвидшення постачання наступної партії вакцини CoviShield до України.

Коментарі