Новини

Нове фото чорної діри: астрономи показали зображення з магнітними полями на її краю

Новий знімок важливий для розуміння того, як магнітне поле «дозволяє чорній дірі з’їдати космічний матеріал» та викидати матерію у Всесвіт.

Фото Event Horizon Telescope

Астрономи оприлюднили нове фото масивної чорної діри в центрі галактики Messier 87 (M87). Вона розташована за 55 мільйонів світлових років від Землі. На новому знімку можна краще роздивитися магнітні поля.

Про це повідомляє «Громадське» з посиланням на сайт Event Horizon Telescope.

У дослідженнях, які опублікували у двох статтях у The Astrophysical Journal Letters, астрономи переглянули архів даних першого зображення та проаналізували рух поляризованого світла навколо об’єкта.

«Світлові хвилі зазвичай коливаються в різних напрямках, але вони можуть поляризуватися магнітними полями, і це коливання обмежується однією лінійною площиною. Астрономи пояснюють, що завдяки поляризації світла можуть покращити знімок чорної діри, зокрема краще бачити магнітні поля на внутрішніх краях об’єкта», — йдеться у дописі.

Новий знімок важливий для розуміння того, як магнітне поле «дозволяє чорній дірі з’їдати космічний матеріал» та викидати матерію у Всесвіт, оскільки значна частина матерії, яка лежить близько до краю чорної діри, потрапляє всередину. Та деякі частинки вириваються в останній момент і потрапляють у космос як струмені.

Завдяки вивченню функціонування магнітних полів науковці можуть краще зрозуміти, як поводиться матерія навколо чорної діри.

Раніше ми писали про те, який вигляд матиме перше місто на Марсі. Архітектори показали проєкт.

Коментарі