Новини

На Буковині почали вакцинацію 80+. Чи є охочі щепитися

22 березня щеплення отримали перші охочі буковинці, яким більше 80 років. Наразі триває запис на вакцинацію.

У Чернівецькій області розпочали вакцинувати від COVID-19 буковинців, яким виповнилося 80 років.

Пресслужба Чернівецької ОДА повідомляє, що одним із перших щеплення зробив чернівчанин Василь Палагнюк. На процедуру його записав і привіз син, однак чоловік каже, що це була його ініціатива.

«Кращого варіанту врятуватися немає. Я ношу маску, мию руки та намагаюся бути подалі від людей, але щеплення – це найбільш надійний спосіб уберегтися», – запевняє Василь Палагнюк.

Напередодні заступниця голови Чернівецької ОДА Наталія Гусак закликала жителів области попіклуватися про своїх літніх родичів та записати їх на щеплення.

Як розповів «Шпальті» директор Департаменту охорони здоров’я Чернівецької обласної державної адміністрації Олег Чорний, наразі на Буковині працює 21 пункт щеплення і 9 мобільних бригад. Комунікація із охочими щепитися пенсіонерами проводять через сімейного лікаря та керівників ОТГ.

 «За даними Держкомстату, в області близько 30 тисяч осіб старших за 80 років. Кожен сімейний лікар отримав завдання — повідомити всім своїм пацієнтам відповідного віку, що вже створені пункти щеплення і вони можуть отримати вакцину.  Якщо сімейний лікар зібрав більше людей в одному місці, туди виїжджає мобільна бригада. Для маломобільних людей є можливість зробити щеплення вдома», — пояснив посадовець.

Він також додав, що вже завтра буде відомо, скільки буковинців старших за 80 років вакцинувалися у перший день. Наразі ще формують списки охочих. Олег Чорний сказав, що за даниими керівників ОТГ, у кожному селі є щонайменше по 10-20 людей цієї категорії, які готові робити щеплення.

Нагадаємо, буковинці, старші за 80 років, можуть записатися на вакцинацію трьома способами: через свого сімейного лікаря, повідомивши старосту або голову громади або ж зателефонувавши на «гарячу лінію 066 084 93 13.

Також нагадаємо, вакцинація від коронавірусу у Чернівецькій області стартувала 25 лютого. Щеплення роблять препаратом Covishield, який розробив британсько-шведський фармацевтичний концерн Oxford/AstraZeneca.

Коментарі