Аналітика

Тиск чи збіг: чому у представників міської влади Чернівців проводили обшуки

Прокуратура та поліція провели обшуки, а представники «Єдиної альтернативи» у відповідь долучилися до акції під обласною прокуратурою та звинуватили правоохоронців у тиску.

Фото Олександра Ткачука

 

Минулого тижня, у четвер, 4 березня, під стінами Чернівецької обласної прокуратури відбулася акція. Її організатором став голова громадської організації «Ніхто, крім нас» Юрій Ковалець. У цьому ж заході також брали участь представники «Єдиної альтернативи». Бо, власне, протест безпосередньо стосувався їх.

Головною причиною того заходу стали обшуки на підприємствах, очільниками яких є представники «Єдиної альтернативи»: міський голова Роман Клічук, голова фракції «ЄА» в міській раді Сергій Гринюк та депутат Чернівецької обласної ради Володимир Мороз.

Обшуки провели 19 лютого. Того ж дня представники міської влади виступили із заявою про тиск на них.

Так, міський голова Роман Клічук під час прямої трансляції звернувся до верхівки української влади.

«Прошу мої слова та представників нашої партії вважати зверненням до Президента України, Генерального прокурора, голови Верховної Ради та до всіх мешканців нашого міста.

Відбувається безпрецедентний тиск на команду, створений обласною прокуратурою за вигаданими справами. Вигадують безпідставні причини за кримінальними провадженнями», — сказав Роман Клічук.

Також він стверджував, що, за його інформацією, готувалися провокації проти інших членів команди. Зокрема примусово написані скарги за вигаданими справам, серед яких шахрайство та інші кримінальні правопорушення.

«Тому ми хочемо офіційно заявити про свою позицію. Це неприйнятно. Крім того, ми вважаємо це розхитуванням ситуації в місті. Це наступ на демократію», — казав міський голова.

Звинувачують у заволодінні бюджетними коштами

У Чернівецькій обласній прокуратурі заявили, що обшуки проводили слідчі обласного управління Нацполіції та оперативники управління стратегічних розслідувань у Чернівецькій області ДСР НПУ. Правоохоронці здійснювали це в межах досудового розслідування.

«Вказане провадження було відкрите в липні 2020 року за фактом заволодіння бюджетними коштами підрядником та субпідрядником під час реконструкції однієї з будівель військового містечка у Чернівцях. Правоохоронці чітко дотримуються принципів політичної нейтральности та вимог чинного законодавства», — заявили в прокуратурі.

У Головному управлінні Національної поліції Чернівецької области також пояснили, що обшуки на підприємствах депутатів від «Єдиної альтернативи» були пов’язані з незаконним заволодінням державними коштами на суму 7 мільйонів гривень — виконані на об’єкті роботи не відповідали зазначеній сумі і вдвічі перевищували її.

«Зокрема під час реконструкції однієї з будівель у Чернівцях підрядні організації не виконали в повному обсязі роботи, передбачені умовами договору. Своїми діями вони завдали збитків державному бюджету України на суму понад 7 мільйонів гривень», — повідомили в поліції.

Відтак у липні 2020 року слідчі розпочали кримінальне провадження за ознаками частини 3 статті 191 (Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем) Кримінального кодексу України.

Якщо простіше, суть складних юридичних формулювань із вуст правоохоронців полягає в тому, що підприємство Володимира Мороза «Чернівціжитлобуд» проводить реконструкцію колишнього військового об’єкта на вулиці Луковецькій, 2-А. Роботи виконують на замовлення Подільського управління капітального будівництва Міністерства оборони України.

Нібито його фірма отримала 7 мільйонів гривень, а обсяги виконаних робіт були приблизно вдвічі меншими. Більше про це «Шпальті» у прокуратурі не могли прокоментувати.

Відкрили одночасно 8 проваджень

Водночас представники політичної сили кажуть, що це не єдине кримінальне провадження, яке відкрили проти них. Ба більше, одразу 8 проваджень розпочали в липні минулого року проти учасників «Єдиної альтернативи», 6 із яких — проти міського голови Романа Клічука. А зараз також  одночасно провели декілька обшуків за цими кримінальними провадженнями.

Як заявив голова фракції «Єдина альтернатива» в Чернівецькій міській раді Сергій Гринюк у своєму дописі у фейсбуку, історія «стосунків» нової влади в місті та правоохоронних органів розпочалася ще влітку.

«Спочатку були погрози та залякування. А вже згодом за вказівкою «куратора» впродовж 30 хвилин за підписом прокурора области відкрили шість кримінальних проваджень щодо членів команди «Єдина альтернатива». Впродовж останніх місяців залякування продовжувалися. І нарешті правоохоронці пішли ва-банк з обшуками», — написав у на своїй фейсбук-сторінці Сергій Гринюк.

Депутат міськради не вважає такі події збігом. Та запевняє, що правоохоронці нічого не знайшли в офісі його фірми.

Чи допомогла акція протесту

Попри це, як повідомляла раніше «Шпальта», під час протесту, що відбувся минулого тижня під стінами прокуратури, активісти та представники політичної сили мали змогу поспілкуватися з керівництвом цього відомства. Так, представниця громадської організації «Єдина альтернатива» Людмила Кушнір під час розмови поцікавилася, чи є збігом те, що трьох представників їхньої політсили одночасно розпочали перевіряти, відкривати проти них кримінальні провадження, проводити обшуки.

«Відповідь була прогнозованою: провадження відкрили ще 2020 року, а зараз нібито маємо результат роботи правоохоронних органів. І це, звісно, лише збіг. Версію стосовно переслідування влади вони також очікувано спростували. Звісно, ніхто з прокуратури не підтвердив, що це політичний тиск. Ба більше, заявили, що інформація про 6 відкритих кримінальних проваджень є перебільшеною.

Водночас я була здивована, що керівники органу вийшли до нас, і наша розмова мала конструктив. Ми обмінялися номерами телефонів, і вони запевнили, що готові до спілкування.

Це величезний прогрес. Бо мої колеги казали, що тривалий час не могли достукатися до прокурорів, аби з’ясувати, в чому причина обшуків», — розповіла Людмила Кушнір.

«Підстав для обшуків не було»

Проте, за словами іншого учасника «Єдиної альтернативи», депутата обласної ради Володимира Мороза, після протестів жодних розмов між політичною силою, обласною прокуратурою та місцевими правоохоронними органами більше не було.

Водночас на його підприємстві ще й проводили військовий аудит чиновники Подільського управління капітального будівництва з Вінниці. Нагадаємо, це відомство і є замовником робіт із реконструкції військового містечка, яку проводить фірма Володимира Мороза.

«Поки що результатів перевірки ми не маємо: ані з Вінниці, ані від нашої обласної прокуратури. І жодних пояснень про доцільність цих перевірок ми теж не отримували», — каже Володимир Мороз.

Тому депутат облради називає такі дії політичним тиском. За його словами, на реконструкції об’єкта він виступає як субпідрядник і безпосереднього відношення до бюджетних коштів не має. Його фірма отримує гроші від генеральної підрядної організації з міста Рівного.

«Я спілкувався з генпідрядником. Вони мають два позови, але цивільного характеру. Не кримінального. А проти мене відкрили саме кримінальне провадження. Озвучена сума в 7 мільйонів, які я нібито отримав, є брехнею. В мене виконання на цьому об’єкті – 4 мільйони 867 тисяч гривень. Ця сума записана в документах, і її підтвердив наш генпідрядник», — каже Володимир Мороз.

Крім того, депутат облради запевняє, що до нього щомісяця приїжджали замовники з Подільського управління капітального будівництва з Вінниці. Вони погоджували весь об’єм виконаних робіт та відповідні акти.

«Коли правоохоронці мені вперше показали цю ухвалу, я надав усі потрібні документи. Тому підстав для проведення обшуків не було. Я не уникав спілкування з прокуратурою. На всі запити з їхнього боку давав відповідь. Саме тому вважаю обшуки суто політичним тиском», — заявив Володимир Мороз.

Попри це депутат заявляє, що тепер для нього є принциповим завершення того об’єкта. Хоча він був налаштований передати будівництво іншому субпідряднику.

«Але до нас зверталися військові й просили продовжувати будівництво, щойно цей об’єкт знову потрапить до переліку фінансування. Після останніх подій ми налаштовані власноруч його завершити», — резюмував Володимир Мороз.

«Люди, які «вирішували» в місті та області раніше, хочуть далі мати вплив»

«Єдина альтернатива» презентувала себе як громадську організацію 2 липня 2020 року. Жодних політичних амбіцій вони тоді ще не декларували. Говорили лише про те, що мають згуртуватися разом, аби навести лад у місті.

Про свої наміри йти на вибори вони оголосили аж напередодні початку передвиборчої кампанії. Але ще під час презентації було очевидно, що група з декількох десятків підприємців, активістів та інших небайдужих чернівчан навряд чи обмежиться лише громадською діяльністю.

Отже, тоді ж, у липні минулого року, й відкрили кримінальні провадження проти представників «Єдиної альтернативи». Зараз, коли вони стали не лише представниками своєї політсили, але й влади, на їхніх підприємствах провели обшуки.

На думку політолога Ігоря Баб’юка, ті обставини, за яких правоохоронці зараз підняли старі справи, зовні має вигляд політичного шантажу. Водночас, на думку політолога, є питання до організації протесту під прокуратурою.

«Частина людей, які стояли на акції, навіть не знали, чому вони прийшли. Вважаю, що в такому випадку на протесті мала б бути підтримка тих людей, які працюють на підприємствах, де проводили обшуки.

Мені хотілося б вірити в те, що дії правоохоронців все-таки мають об’єктивний характер. Але «випадковість», що на декількох підприємствах одночасно проводять такі перевірки, зовсім не здається випадковістю», — вважає Ігор Баб’юк.

За словами політолога, це говорить про те, що питання підкилимних ігор, «перетягування простирадла» та спроб тиску на міську владу залишається актуальним щодо будь-яких політичних сил.

«Команда, яка прийшла в міську раду, має певний стратегічний напрямок. Він задовольняє не всіх як на обласному рівні, так і навіть у Києві. Тому я так розумію, що будуть чинити різні інсинуації, аби цю команду дискредитувати. Тому нові люди, що зайшли до міської ради, повинні знати, що вони посіли місце тих, хто раніше «вирішував» усе в місті та області. Представники нової влади й депутатської більшости хочуть зламати цю схему, але чи вийде воно – покаже час», — каже політолог.

Отже, чи можна вважати це збігом? Правоохоронці запевняють, що так, та наголошують на власному політичному нейтралітеті. Представники «Єдиної альтернативи» називають це політичним тиском. А голови депутатських фракцій в обласній та міській радах уже висловлювали підтримку представникам «Єдиної альтернативи» на сесійних засіданнях.

Коментарі