Офтоп

Серфінг у крижаній воді – вид спорту, який набув популярности у період пандемії

За минулий рік усе більше серферів відправляються до Великих озер у Канаді, навіть коли температура опускається нижче нуля.

Фото NYT

Оригінальний матеріал NY Times

Упродовж останніх декількох років серфінг на озерах у Північній Америці стає все більш популярним. На відміну від серферів, які катаються на хвилях в океані та залежать від припливів і відливів, серфери на озерах покладаються лише на сильний вітер. У штормові зимові місяці часто бувають найбільші хвилі, а отже, і найкращі умови для серфінгу.

Зазвичай у січні температура води на Великих озерах становить від 0 до 4 градусів за Цельсієм. Без гідрокостюма за такої температури більшість людей втрачає координацію рухів лише за декілька хвилин. Виснаження та втрата свідомости настають через 15-30 хвилин.

Незважаючи на це, Великі озера приваблюють усе більше серферів, які відчайдушно прагнуть хвиль. Вони відстежують прогноз погоди та готові звільнити свій графік, декілька годин їхати до місця призначення, одягнути неопренові гідрокостюми товщиною 6 міліметрів, а також спеціальне взуття та рукавички, щоб встигнути зловити особливу хвилю до того, як втратити занадто багато тепла.

Фото NYT

Кертіс Айхенбергер та Браян Макелрой, які наразі займаються зимовим серфінгом, дружать із дитинства. Вони зростали у маленькому гірськолижному місті на північ від Торонто, біля затоки Джорджіан. Ууперше спробували займатися серфінгом в океані, будучи підлітками, під час окремих подорожей до Нової Зеландії 2003 року. Відтоді вони підкорювали хвилі на теплих пляжах по всьому світу: в Австралії, Каліфорнії, Коста-Риці, Сальвадорі, у Мексиці, Нікарагуа, Португалії та на Гаваях.

«Саме через любов до серфінгу в океані я відправився на Великі озера, − розповідає Браян. – Зростаючи без доступу до моря, ви знаходите спосіб займатися серфінгом упродовж усього року».

У регіоні Великих озер є магазини зі спорядженням для серфінгу, зокрема гідрокостюми та дошки. Але оскільки все воно коштує недешево, деякі з найбільш пристрасних серферів почали виготовляти дошки для серфінгу у себе в підвалах або гаражах.

Фото NYT

Окрім того, існують серфінгові клуби, журнали, а також проводять семінари з прогнозування хвиль та змагання із зимового серфінгу. Все це за сотні миль від океану та теплих пляжів, які ми можемо побачити у фільмах або на сторінках журналів.

COVD-19 також додав популярности цьому виду спорту. Зі встановленням обмежень на подорожі, закритими численними хокейними полями, гірськолижними курортами та тренажерними залами люди задумуються про нові види фізичних вправ та занять спортом, займаючись якими можна дотримуватися соціальної дистанції та не від’їжджати занадто далеко від дому.

Фото NYT

 

Коментарі