Новини

«За 2-3 доби лікарні будуть заповнені». На Буковині різке збільшення захворюваности на COVID-19

Декілька лікарень Чернівців завантажені повністю, тому стаціонарною медичною допомогою забезпечити зможуть не всіх. Працівники сфери охорони здоров’я кажуть, що настала третя, найважча хвиля коронавірусу.

За останній тиждень у Чернівецькій області зафіксували різке збільшення кількости хворих на COVID-19. Найбільше випадків виявили у Кіцманському та Заставнівському районах, а також у Чернівцях.

Про це сказала головна санітарна лікарка области Наталія Гопко на екстреному засіданні Чернівецької ОДА з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації.

«За останній тиждень темпи приросту були найвищими у Кіцманському районі та по місту Чернівцях. Щодо захворюваности серед дітей, то сьогодні бачимо суттєве зниження. Але випадки реєструють. Зараз маємо близько двох тисяч досліджень методом ПЛР за добу», — сказала Наталія Гопко.

За її словами, буковинці нехтують обмеженнями та беруть участь у заходах, наприклад, хрестинах чи іменинах. Тому вона звернулася до краян і наголосила, що впродовж найближчих тижнів брати участь у заходах із великою кількістю людей не варто. 

«Вже можна говорити про третю хвилю коронавірусу»

Директор Департаменту охорони здоров’я Чернівецької ОДА Олег Чорний зауважив, що зараз тривожна ситуація зі шпиталізаціями. Декілька лікарень повністю заповнені хворими:

«Зараз у нас 20 шпитальних баз, які надають допомогу хворим на COVID-19, на яких розгорнуто 2 162 ліжка. З них 1 645 забезпечені доступом до кисню. Там перебуває 1 382 пацієнти. Є низка закладів охорони здоров’я, а саме міська лікарня № 3, міська лікарня № 4, Чернівецький обласний госпіталь ветеранів війни, де завантаженість складає близько 100%». 

Олег Чорний також зауважив, що зараз уже можна говорити про третю хвилю коронавірусу. Спеціалісти її характеризують як одну з найважчих, бо пацієнти в лікарні потрапляють уже з важкою формою. 

«Навесні чи восени 2020 року кожен третій пацієнт потребував доступу до кисню. А зараз майже кожен. Тому реанімаційні відділення Вижницької, Кіцманської та Сторожинецької центральних районних лікарень, а також міської лікарні №3 заповнені повністю. На жаль, фіксуємо черговий рекорд зі шпиталізації пацієнтів — за вчорашню добу 176 в області. Крім того, частину чернівецьких пацієнтів шпиталізуємо в Герцаївську та Новоселицьку центральні районні лікарні. З такими темпами вони також будуть заповнені в найкоротший термін». 

Залишилося 2-3 доби, аби використати всі шпитальні бази в районах

Заступниця голови Чернівецької ОДА Наталія Гусак каже, що декілька тижнів тому ввели певні обмеження і перевели школи на дистанційку. Саме це дало можливість Заставнівському та Сторожинецькому районам дещо стабілізувати ситуацію. 

За її словами, залишилося 2-3 доби, аби використати всі шпитальні бази в сусідніх районах, які готові надати чернівчанам. А стаціонарною медичною допомогою забезпечити зможуть не всіх. 

«Навантаження на медичних працівників відображається у показниках смертности за добу. Ми фіксуємо значне зростання. Наприклад, з 16 випадків смерти за добу 6 — у міській лікарні №1», —  сказала Наталія Гусак.

Вакцинація на Буковині

На Буковині вже декілька днів проходить вакцинальна кампанія. Нагадаємо, в першому етапі щеплюють медичних працівників. Наталія Гусак зазначила, що популяризувати вакцинацію можуть також і публічні люди:

«Закликаю всіх громадських діячів популяризувати вакцинацію, бо можемо збиратися тут ще рік-два. Тільки вакцинація може зупинити поширення COVID-19. Ніякі контрольні заходи, розгортання ліжок».

Нагадаємо, Буковина та ще дві області залишаються у «червоній» зоні карантину. Рішення про послаблення «червоного», «помаранчевого» та «жовтого» рівнів епідемічної небезпеки можуть переглянути не раніше, ніж через 14 днів з дня їх встановлення.

Коментарі