Новини

Чернівці не в першій черзі українських міст, проте можуть отримати 20 нових тролейбусів

До першої фази проєкту «Міський громадський транспорт України» потрапили 11 міст. Та Чернівці опинилися у другій фазі.

Міністр інфраструктури Владислав Криклій анонсував цьогорічної весни старт проєкту «Міський громадський транспорт України». Його у країні реалізують спільно з Європейським інвестиційним банком.

Згідно з проєктом, 11 українських міст отримають новий транспорт: тролейбуси, трамваї, електробуси, дуобуси, автобуси та вагони метро.

Чернівці до першої фази реалізації цього проєкту не потрапили. На заході України щасливішими за чернівчан виявилися жителі Івано-Франківська (місто отримає 9 дуобусів), Луцька (29 тролейбусів), Львова (10 трамваїв та 100 автобусів) та Тернополя (10 автобусів).

Водночас міністр запевнив, що після завершення першої фази уряд почне реалізувати другу фазу.

«Подібні зміни чекають 20 українських міст, адже паралельно з цим ми починаємо втілювати в життя другу фазу проєкту «Міський громадський транспорт України II». І на цей раз лише екологічного громадського транспорту: трамваїв, тролейбусів, рухомого складу метрополітену, електробусів», — написав на своїй сторінці Владислав Криклій.

Які саме міста ввійдуть до другої черги всеукраїнського проєкту, міністр не повідомив. Водночас заступник міського голови Євген Маховіков у себе в соцмережах обнадіяв чернівчан, що наше місто потрапило до другої черги.

«У складі 20 міст є і наші Чернівці. Проєкт із Європейським інвестиційним банком розбитий на декілька фаз, і зараз розпочалася закупівля транспорту для першої, яка стартувала наприкінці 2016 року, і де дійсно Чернівців не було», — заявив Євген Маховіков.

За його словами, у середині 2020 року ініціювали проєкт «Міський громадський транспорт II» на суму 200 мільйонів євро, куди наше місто потрапило.

Тож, згідно з поданою заявкою, Чернівці можуть отримати 20 зчленованих (відомих у народі як «гармошка») низькопідлогових тролейбусів з автономним ходом.

Крім того, заступник міського голови анонсував будівництво нової ділянки контактної мережі. Вона з’єднає вулиці Хотинську та Січових Стрільців.

«І як вишенька на торті — будівництво нової ділянки контактної мережі довжиною 6,4 км, яка з’єднає вул. Січових Стрільців із Хотинською.

Чекаю, коли всі зможуть  доїхати на «Калинку» на величезній новенькій «гармошці». Над чим зараз активно  працюємо в раді, бо громадський транспорт для чернівчан — одне з найважливіших питань», — написавна своїй фейсбук-сторінці Євген Маховіков.

Нагадаємо, раніше міський голова Роман Клічук говорив, що в Чернівцях треба збільшити кількість громадського транспорту у декілька разів, однак це неможливо.

 

Коментарі