Новини

Треба збільшити кількість громадського транспорту в Чернівцях у декілька разів, однак це неможливо — Клічук

Мер Чернівців знову відповів на запитання містян онлайн. Серед них: про транспорт, водоканал та індивідуальне опалення.

Скріншот етеру

Чернівці не готові до снігопадів. Дороги не повністю розчищені, однак влада намагається зробити все можливе, аби місто не було паралізованим, а громадський транспорт працював у звичному режимі.  

Про це сказав мер Чернівців Роман Клічук сьогодні, 11 лютого, у прямому етері на своїй сторінці у фейсбуку. 

«Місто не зовсім розчищене від снігу. Насправді воно не є готовим до таких снігопадів. Ще раз вибачте за незручності, де не впоралися, де неочищені вулиці та тротуари. Насправді до зимового сезону треба готуватися цілий рік. Звісно, за один місяць ми не могли зробити революцію в МіськШЕПі та ЖКГ, але зараз ми намагаємося зробити все можливе, аби місто не було паралізованим, аби працював транспорт. Снігопад великий, техніки не вистачає, але люди працюють». 

Мер також нагадав, що саме МіськШЕП відповідає за очищення доріг. Упродовж останніх років не закупили нової техніки для цього, її недостатньо, однак працюють цілодобово. 

За його словами, за все відповідають управлінські компанії. Місто розділене на 13 районів. І за прибирання кожного з них відповідають 13 компаній. Більшість із них приватні, з якими уклали угоди на конкурсній основі. До них зауважень багато. Є штрафні санкції, які накладають на управлінські компанії та знімають з оплати їхньої роботи. Як сказав мер, на жаль, вони себе показують не дуже порядно і чесно, не погоджуються зі штрафними санкціями. Є такі, які погоджуються, а на решту влада намагається тиснути.

А після тиску деякі компанії вирішили шантажувати владу тим, що не будуть чистити вулиці взагалі. Тому Клічук сказав, що скоро будуть проводити новий конкурс із новими умовами. 

Крім того, намагатимуться не допустити до наступного конкурсу всі компанії, які «погано себе проявили під час зимового періоду».

«Якби я міг дозволити водіям брати стоячих, я би це зробив». Про громадський транспорт

Роман Клічук сказав, що багато чернівчан запитували, коли скасують сидячі місця в транспорті. Керівник міста нагадав, що таке рішення ухвалив Кабінет Міністрів ще на початку карантину. Місцева влада на це вплинути не може:

«Аби могли перевести всіх людей, треба збільшити кількість громадського транспорту мінімум у 3-4 рази. Але зараз це нереально. Тому ми змушені з цим миритися. Ми просто поставлені перед фактом. Якби я міг дозволити водіям брати стоячих, я би це зробив».

Також він зауважив, що зараз планують закупити новий транспорт. Наразі розглядають 2 варіанти — електробуси та автобуси. 

Архівне фото

Водоканал, розриті дороги та заміна труб

Також Романа Клічука запитали про заміну труб у Чернівцях. Він відповів, що це мали робити ще торік, тому зараз поки планують хоча б позакривати діри.

«Заміна труб справді дуже дорога процедура. Зараз є кредит від німецького банку, ми зустрічалися вчора. Нам треба зробити заміну труб на аварійних частинах водогону, а потім поступово замінимо водомережу у всьому місті. На жаль, це дуже дорого, місто у занедбаному стані. Заміну труб мали проводити ще минулого року, але все відтермінувалося. За майже півтора місяця зробити все складно. Сподіваюся, за короткий термін ми зможемо хоча б позакривати ті діри, прориви, які є в Чернівцях».

Про зміну керівників на підприємствах та аудит

Аудит проходить майже на всіх підприємствах міста. Насамперед це ЧТУ, аеропорт, ЖКГ. За словами мера, було дуже багато керівників, які не хотіли звільнятися, саботували, не надавали інформацію належним чином. Тому влада була змушена їх звільнити. 

Також Клічук зауважив ситуацію з теплокомуненерго. Він сказав, що центральне опалення приносить збитки до міського бюджету фактично на 100 мільйонів гривень на рік. 

«Зараз є котельні, які розраховані на декілька тисяч квартир. Сподіваюся, улітку ми відключимо ці котельні та продумаємо програму, яким чином людей перевести на приватне опалення. Я за те, аби це зробили якомога більше людей, однак швидко це зробити неможливо». 

Читайте також: До кінця року змогли б віддати всі гроші: у Чернівцітеплокомуненерго розповіли про багатомільйонні борги за газ

Про реставрацію будинків та балконів

Роман Клічук заявив, що 2021 року у місті реставрують щонайменше 2 будинки.

«Цього року реставруємо мінімум 2 будинки: один навпроти резиденції, а інший виберемо в центрі міста, на Кобилянської, наприклад. Ми хочемо також прийняти програму з реставрації балконів, які обвалюються. Думаю, візьмемо десь 20-30 балконів і наведемо порядок». 

Нагадаємо, міський голова не вперше проводить такі прямі етери. 14 січня він відповів на найпоширеніші запитання. Їх чернівчани могли поставити меру в коментарях під дописами в соцмережах, а також безпосередньо в особистих повідомленнях. Він розповів про зміну влади, тиск на себе та команду, а також про збільшення вулиць з одностороннім рухом.

Коментарі