Новини

В Україні повертаються до адаптивного карантину та ділитимуть області на 4 зони

Таку постанову схвалив Кабінет Міністрів України.

Фото Elena Mozhvilo, unsplash.com

Кабінет Міністрів продовжить адаптивний карантин в Україні з поділом на «зелену», «жовту», «помаранчеву» та «червону» зони. Це зроблять, аби не допустити колапсу медичної системи.

Про це під час засідання уряду 17 лютого повідомив Міністр охорони здоров’я Максим Степанов, повідомляє ТСН.

«Рівні епідеміологічної небезпеки визначатимуть на підставі щоденної оцінки ознак, серед яких захворюваність на грип, ГРВІ, заповненість ліжок, відведених для шпиталізації хворих на ковід, динаміку шпиталізацій та тестування осіб, що мають підозру на COVID-19», — наголосив міністр.

До речі, для «зеленого» рівня враховуватимуть не тільки епідемситуацію та захворюваність на COVID-19, а й на грип та ГРВІ.

«”Зелений” рівень — це той показник, якого ми повинні досягнути, щоб почати говорити про перегляд або скасування певної кількости карантинних обмежень. За яких умов він може бути досягнений? Якщо рівень захворюваности на грип та ГРВІ на території не менш як 13 регіонів України не буде перевищувати 50% від епідемічного порогу, встановленого для відповідного регіону, згідно з порядком організації проведення епіднагляду за грипом та ГРВІ, затвердженим МОЗ. Другий показник — це коефіцієнт виявлення випадків інфікування коронавірусом методом ПЛР та визначення антигену SARS-CoV-2 менш як 5%», — розповів Степанов.

За словами очільника МОЗ, базовою для всієї країни стане «жовта» карантинна зона. Цей рівень діятиме, поки той чи інший регіон не досягне «зеленого» рівня.

«У ньому діють ті обмеження, які всім зрозумілі, які діють у країні після жорстких зимових карантинних обмежень. Більш того, ми навіть зробили відповідні послаблення тих карантинних обмежень, які діють сьогодні.

Зараз будемо дозволяти проведення масових заходів. Наприклад, культурних або спортивних. Але для однієї особи повинні передбачати 4 кв. м площі, а зал повинен бути заповнений не більш як на 50%. Раніше це було 5 кв. м», — повідомив Степанов.

Крім того, дозволятимуть відвідування закладів освіти групами понад 20 осіб. Під час проведення матчів командних ігрових видів спорту на трибунах можуть бути присутні вболівальники, але з певними обмеженнями щодо кількости заповнених місць. Кабмін також подовжив до 00:00 роботу ресторанів, кафе, барів та їдалень.

Якщо у якійсь із зон погіршиться епідеміологічна ситуація, то місцева влада повинна вжити необхідних заходів. Мета — недопущення погіршення захворюваности. Зокрема, якщо один із показників «жовтої» зони буде перевищений, то регіон перейде до «помаранчевого» рівня.

Найсуворіші обмеження діятимуть у «червоній» зоні. Цей рівень на території области повинні ввести впродовж 48 годин після того, як його запровадять.

«Регіон потрапляє до неї, якщо перевищені хоча б два показники впродовж трьох днів постіль. На «червоному» рівні ми вводимо жорсткі карантинні обмеження. Вони майже такі самі, як діяли під час січневого локдауну. Зокрема буде заборонена діяльність ТРЦ та інших розважальних закладів, кінотеатрів, театрів тощо, закладів громадського харчування. Не працюватимуть навчальні заклади, крім дитячих садочків та початкових класів. Будуть зачинені непродовольчі ринки та магазини, спортивні зали, басейни, фітнес-центри. Працюватимуть банки, АЗС, ветеринарні магазини, аптеки, всі продовольчі магазини», — розповів міністр.

Раніше «Шпальта» повідомляла, що через карантин у Британії утилізують майже 50 млн літрів пива.

Коментарі