Новини

Депутатів «Рідного міста» та «Команди Михайлішина» не зареєстрували в ТВК: хто замість них

Під час закритого засідання ТВК відмовила у реєстрації 10 кандидатам у депутати. Представники цих політсил кажуть, що ніяких засідань комісія не проводила.

Чернівецька міська територіальна виборча комісія вчора, 11 лютого, провела закрите засідання, на якому не затвердила 10 кандидатів від політичних партій «Команда Михайлішина» та «Рідне місто».

Члени ТВК визнали кандидатів від «Рідного міста»Володимира Бешлея, Василя Продана, Валерія Чинуша «такими, які не набули депутатського мандату». Замість них до міської ради — три наступних номери у списку партії: Тетяна Бешлей, Аліна Яковець та Андрій Ілюк.

Своєю чергою від «Команди Михайлішина» замість Антоніни Бабюк, Сергія Козака, Віталія Михайлішина, Валерія Найдиша, Аліни Олевич, Дениса Тимофєєва, Анатолія Чесанова до міської ради повинні зайти Дмитро Паладян, Ірина Добровольська, Тетяна-Меланія Гливко, Микола Демедюк, Анжела Рудейчук, Максим Тихонович, Олена Дідорук.


Заступниця голови Чернівецької міської ТВК Ірина Микитчук пояснила, що таке рішення ухвалили через невчасно подані заяви на реєстрацію від цих кандидатів. У зв’язку з цим у ТВК й вирішили зареєструвати наступних за списками представників обох політичних сил.

Крім того, журнал реєстрації заяв не був прошнурованим та пронумерованим. Він не містив дати, коли його розпочали та закінчили вести. Отже, члени ТВК не можуть переконатися, що заяви справді подавали вчасно.

«Немає помітки в тому, коли їх подали і коли прийняли ці заяви», — каже Ірина Микитчук.

Своєю чергою кандидат у депутати міської ради від партії «Рідне місто», секретар міськради минулого скликання Василь Продан запевнив, що про жодне засідання міської ТВК він та його соратники не чули.

«Засідання ТВК не може відбуватися за зачиненими дверима та без відеотрансляції. Жодної трансляції я не бачив. Крім того, для комісії виділили спеціальне приміщення. Можливо, це було не засідання, а нарада. Нараду вони можуть провести будь-де: в кафе, ресторані, в під’їзді, на вулиці», — каже Василь Продан.

У зв’язку з цим колишній секретар міськради припускає, що інформація про засідання ТВК може бути просто фейком. «Рідне місто» не знає про жодні засідання та не може визнати інформацію про його результати офіційною.

Як раніше «Шпальті» казав політолог та експерт із виборчого права Ігор Баб’юк, схоже на те, що процес призначення кандидатів депутатами свідомо гальмують опоненти політичних сил, яких ще не зареєстрували в міськраді. Це, на думку політолога, свого роду політична карма представникам РМ та КМ за «токсичну поведінку» у попередньому скликанні. Наразі їм залишається реєструватися безпосередньо через ЦВК.

За словами Василя Продана, обидві політичні сили звернулися до Центрвиборчкому.

Коментарі