Новини

Досі не депутати: чи зареєструє Чернівецька ТВК кандидатів від «Рідного міста» та «Команди Михайлішина»

Новий склад Чернівецької ТВК також не поспішає реєструвати депутатами міськради кандидатів від «Рідного міста» та «Команди Михайлішина».

Чернівецька ТВК і далі не може зареєструвати 10 кандидатів у депутати міської ради від двох політичних сил: «Рідного міста» та «Команди Михайлішина».

Нова голова ТВК заявила про тиск і за станом здоров’я не могла вести вчорашнє засідання. З її слів, на роботу тервиборчкому тиснули присутні та самі кандидати.

Засідання очолила заступниця територіальної виборчої комісії Ірина Микичук. Проте новий склад ТВК не зміг проголосувати та зареєструвати представників «Рідного міста» та «Команди Михайлішина» депутатами міськради. За відповідну ухвалу віддали свої голоси лише 5 членів, 1 був проти та ще 8 утрималися. Отже, рішення не прийняли.

Як повідомила секретарка Чернівецької ТВК Оксана Шарудок, є постанова від ЦВК, аби в п’ятиденний термін зареєструвати кандидатів, щоб це відповідало процедурі та мало законний характер.

«Ми дізналися, що маємо звернення до суду від кандидатів щодо дій ТВК. Але нам потрібно прийняти всі справи та документи. Бо ми продовжуємо роботу наших колег, а не починаємо роботу з чистого листа.

Нам потрібно отримати журнал реєстрації, який містить заяви кандидатів, протоколи, постанови та іншу документацію. Крім того, зібрати, опрацювати, впорядкувати всі ці документи та здати їх до архіву. Проте все це нам ще не передали. Попередня голова ТВК поки що віддала лише ключі й печатку. А документацію повинен передати колишній секретар», — каже Оксана Шарудок.

На думку політолога Ігоря Баб’юка, кандидатам залишається реєструватися лише безпосередньо через ЦВК. Він вважає, що це роблять спеціально опоненти тих політичних сил, які ще не зареєстрували в міськраді.

«У такому випадку, якщо й цей склад ТВК не виконає рішення ЦВК упродовж 5 днів, Центрвиборчком повинна буде розпустити і їх, а потім своїм рішенням зареєструвати відповідних депутатів. Іншого виходу я не бачу. Навіть якщо ці політичні сили намагатимуться розв’язувати проблему через суд, то ТВК може просто не виконувати його рішення», — каже політолог.

Водночас пан Ігор зазначає, що нинішні проблеми «Рідного міста» та «Команди Михайлішина» з реєстрацією не впливають на роботу міської ради, яка наразі має більшість на сесіях. Порушень у роботі мерії немає, і всі рішення ухвалюють у законний спосіб.

«Проти них використали їхні ж методи роботи в міській раді попередніх скликань. Вважаю це неправильним. Але «політичний бумеранг» до них повернувся», — резюмує Ігор Баб’юк.

Як раніше повідомляла «Шпальта», минулого тижня ЦВК достроково припинила повноваження всіх членів попереднього складу Чернівецької ТВК.

Сьогодні, 3 лютого, відбудеться наступне засідання міської ТВК. «Шпальта» вестиме пряму трансляцію цього засідання, яку ви матимете змогу подивитися о 19:00 на сторінці нашого видання у facebook.

Коментарі