Новини

Чи матимуть чернівчани безперебійне теплопостачання: місцева влада прокоментувала підписання меморандуму «Нафтогазом»

Представники Чернівецької ОДА та міської ради розповіли, як це вплине на роботу комунального підприємства «Чернівцітеплокомуненерго».

Україна перейшла на ринок газу. А це означає, що будь-який споживач може придбати паливо у будь-якої з компаній. Наразі їх на ринку України є більше 800.

Про це на брифінгу повідомив перший заступник голови Чернівецької ОДА Богдан Ковалюк.

«Завдяки підписаному Меморандуму більше 20 компаній встановили січневий та лютневий тарифи у розмірі 6,99 грн за куб газу. Багато компаній сьогодні пропонують навіть меншу вартість. Тоє, маємо сподівання, що ціна буде зменшуватися і надалі не буде таких стрибків вартости газу влітку, як це відбувалося раніше», – заявив Богдан Ковалюк.

За словами першого заступника голови ОДА, меморандум, підписаний між Асоціацією міст, Кабінетом Міністрів, НАК «Нафтогазом» і НКРЕКП, врегульовує питання теплопостачання. Тож ризиків для відключення теплопостачальних компаній від газу наразі немає.

Своєю чергою заступник міського голови Василь Зазуляк розповів, як підписаний меморандум вплине на роботу комунального підприємства «Чернівцітеплокомуенерго».

«Це значний крок, аби дещо полегшити ситуацію, яка зараз склалася з теплопостачальним підприємством у Чернівцях. Меморандум передбачає, що від газопостачання не буде відключатися жоден споживач, а ціна на газ зафіксована на рівні, закладеному в тарифі. Крім того, не нараховуватимуть пеню за неповний розрахунок. Ситуація на теплопостачальному підприємстві не дуже оптимістична. Тому це важливе рішення для нас», – заявив Василь Зазуляк.

Основною проблемою, за словами заступника міського голови, є низький тариф на теплопостачання. Але також підприємство має певні управлінські проблеми.

«Вважаю, що з оптимізацією управлінських процесів, посиленням претензійної роботи з неплатниками можна буде поліпшити ситуацію. А просто піднімати тариф, без оптимізації роботи підприємства, я вважаю недоцільним», – каже Василь Зазуляк.

Водночас до кінця сезону буде безперебійне опалення, вартість якого не зміниться. Підприємства, зокрема й «Чернівцітеплокомуненерго», гарантовано отримуватимуть газ. Крім того, теплопостачальні компанії одержать відстрочку оплати за газ та компенсацію різниці між ринковою ціною та закладеною в тариф. До того ж, уряд гарантує, що фінансування компенсації для підприємств теплопостачання не перекладатимуть на органи місцевого самоврядування.

Коментарі