Новини

У якому стані культурно-мистецький центр Миколайчука у Чернівцях та коли запрацює на повну

Облаштованим можна назвати лише кінозал, адже адміністративні приміщення, великий хол, музейна кімната, — «голі».

5 лютого у культурно-мистецькому центрі імені Івана Миколайчука відбувся творчий вечір чернівецької письменниці Оксани Драчковської. Аби організувати цю подію, долучилися усі культурні установи міста. Адже наразі там немає, ані стільців, ні столів, ні прибиральниць. Дивитися фоторепортаж події.

Як розповіла у коментарі «Шпальті» начальниця управління культури

Чернівецької міськради Юлія Сафтенко, культурно-мистецький центр уже перебуває на балансі в їхньому управлінні.

«Цей центр мені кинули на баланс напередодні нового року через виконком, не повідомивши мене. Відтак депутатський корпус проголосував за створення бюджетної установи. Власне я за це боролася майже 2,5 роки, бо фінансисти були проти. Але мені передали на баланс культурно-мистецький центр повністю «голий», — каже начальниця управління.

За її словами, там наразі немає навіть стільця та стола, ні комп’ютера, аби могли працювати в. о директора і головний бухгалтер, які вже є (вони працюють у кабінетах управління культури).

Є лише у кінозалі вмонтовані спеціальні стільці, освітлення, сучасна потужна апаратура. Але є інші кімнати: адміністративні, великий хол, музейна кімната, — вони «голі».

«Ми написали бюджетний запит на півмільйона гривень. Зрештою фінансисти нам зрізали до 300 тисяч, і коли буде розподіл залишків коштів, сподіваюся сесійним рішенням депутатський корпус підтримає, аби оздобити культурно-мистецький центр», — зазначила Юлія Сафтенко.

Щодо показу фільмів в оновленому центрі, наразі потрібно пройти декілька процедур: оголосити конкурс на директора центру (наступного тижня повинні його оголосити); відтак директор буде набирати штат, зокрема має бути кіномеханік, який буде відповідати за перегляд фільмів.

Щодо творчого вечора Оксани Драчковської у культурно-мистецькому центрі Миколайчука, то аби його зорганізовувати, долучилися директори закладів культури Чернівців, які надали столи, мікрофони, обігрівачі, прибиральниць тощо.

«Дуже тішуся, що тут провели перший захід, адже місту потрібно, аби цей центр зажив повноцінним життям. Бо будували його довго, витратили декілька мільйонів гривень, і для мене це дуже важливо. Бо це не просто заклад культури, він носить світове ім’я — Івана Миколайчука. Ми повинні давати йому життя», — каже Юлія Сафтенко.

Також вона зазначила, що перед директором центру буде завдання: центр повинен запрацювати блискавично, адже в місті таких арт-закладів небагато. І такого майданчику бракує Чернівцям. А культура має бути в пріоритеті.

Коментарі