Інтерв'ю

Інтерв’ю з новим директором Калинівського ринку Олегом Гульпаком 

Про стан справ, перспективи, проблеми і нововведення на Калинівському ринку.

 

Віднедавна Калинівським ринком керує новий директор — Олег Гульпак. Його призначили на цю посаду 2 лютого розпорядженням міського голови Чернівців. 

У програмі #ShpaltaTalks головний редактор «Шпальти» Олександр Докієн поспілкувався з новим керівником про плани щодо роботи ринку, його проблеми та модернізацію, а також про досвід ведення бізнесу.

Персонал, паркомісця та інфопростір: які завдання поставив перед собою директор

На посаду я йшов уже з конкретним планом. Я мав розуміти, чому я туди йду і що хочу зробити. Однак таке призначення було для мене несподіванкою. Першочергове моє завдання — пояснити персоналу МТК Калинівський ринок, що ми є обслуговуючим персоналом для тих підприємців, які зараз працюють на ринку. Треба покращити стан ринку, надати максимум можливостей для розвитку бізнесу. Аби було зручно і бізнес не зазнавав утисків. 

Крім цього, на Калинівському ринку є величезна проблема з місцями для паркування автомобілів. Зараз викликала великий резонанс у мережі  тема prozorro (це офіційний майданчик електронної системи публічних закупівель України — авт.). Там є проєкт рішення, у якому висвітлили момент з продажем нових місць. Хочу запевнити всіх приватних підприємців: я ні в якому разі не буду зачіпати місця для паркування автомобілів. Я за те, аби ми за можливости збільшили ці місця, розширили ті, що є, не завдаючи шкоди для торгових місць. 

Крім того, я розумію, що ринок вже має виходити в інфопростір. Я поставив ціль — за можливости перевести інформацію на платформи фейсбук та інстаграм, допомогти приватним підприємцям зрозуміти, що відбувається. Тобто хочу вивести кожну свою дію в інфопростір. Поки воно ще затримується, я роблю якісь рухи, але не висвітлюю їх. Я працюю лише кілька днів, є купа інформації, тому в часових рамках трохи важко. Але я обов’язково це зроблю. 

Про проблеми ринку 

Аби не було проблем у приватних підприємців, я ввів нововведення. Кожен ранок з завідуючими секторів ми виходимо на ринок, інспектуємо сектори. Це для того, аби зрозуміти, яка і де ситуація, що проблемного з’явилося.

Я думаю, що основні проблеми не змінювалися на базарі протягом багатьох років. Основна, як ми вже говорили, це паркомісця. Ми приїхали, нам треба щось купити, а для цього має бути зручне розташування транспорту — щоб можна було завантажити цей товар, легко доставити тощо. 

Другий момент: зима. Є можливості прибирання, а ринок брудний. Я готовий з цим боротися. Чудово розумію: аби прибирати його, треба вводити механізацію. Просто перекладати все на руки прибиральників не треба. Їх недостатньо, у них досить мізерні заробітні плати, це важка робота.  

Є також купа питань щодо дахів, за рахунок яких можна зменшити навантаження на підприємців. Адже через опади потрібно постійно прибирати. А загнати туди техніку для прибирання снігу неможливо, бо там ряди з поворотами, до того ж, вузькі. 

Чи працював раніше на Калинівському ринку

Так, я раніше працював на цьому ринку. Моя мама мала там бізнес, ми торгували виробами з пластмаси. Але потім я пішов у інший бізнес — у ТОВ «Гастроном 148». Це було підприємство мого батька, займалися продажем продуктів. Я працював спочатку з ним, а після його смерті підприємство перейшло мені у спадок. Там я зробив реорганізацію — вивільнив торгові площі та здав їх в оренду. Крім того, переробив багато підвальних приміщень для того аби можна було утримувати там товар. Я пропрацював 11 років. Вважаю, що трохи запізно почав цим займатися. Бо у нас на ринку були серйозні гравці, у яких були серйозні мережі. Вижити в цьому бізнесі зараз без мережі можна було за рахунок того, що це моє приміщення. Але я хотів більшого розвитку для себе, динаміки, нових відчуттів, тому розвивав мережі і зрозумів, що пізно почав — топові місця вже були зайняті. Економічна складова зіграла свою роль. Тому я зрозумів, що вигідніше здавати в оренду. Зараз цим бізнесом я не займаюся. 

«Де мені не буде вистачати фаховости — я заміню це наполегливістю»

Так, я ніколи в житті не керував таким великим підприємством. Але в мене було підприємство, де було багато людей, я працював з великою кількістю фірм. Зараз підприємство збільшилося в об’ємі. Та сама відповідальність, та й, в принципі, та сама робота. Звичайно, додалися ще якісь моменти, я їх вивчу. Проте той факт, що колись я працював на Калинівському ринку, багато в чому мені допомагає. Чітко розумію проблематику, що потрібно нашим підприємцям, розумію, як нам треба робити. Я простий: де мені не буде вистачати фаховости — я заміню це наполегливістю. Наприклад, поставив собі завдання: кожного ранку о 7:30 -7:40 я вже перебуваю на робочому місці. Є зустрічі, треба продумати, прописати майбутні кроки… 

Чи був аудит ринку

Я входив у ревізійну комісію, 2 тижні ми були на ринку, прораховували та відпрацьовували якісь моменти. У нас в Чернівцях є така історія, що «попередники завжди погані». Не буду про когось щось говорити. У мене чітке завдання — збільшити надходження від підприємства в бюджет міста. А завдяки цьому я зможу збільшити той відсоток , який залишається на підприємстві, зможу розвивати його. Туди я прийшов один, без своєї команди. Усі ті люди, які працювали на ринку, надалі там працюють. Адже є ті, хто там вже по 15-18 років. 

Про модернізацію Калинівського ринку

Для того, аби щось перебудовувати, треба спочатку домовитися з величезною кількістю людей. Яким чином ми це можемо зробити? Хтось, можливо, захоче, а хтось ні. Другий момент — за які кошти ми можемо перебудовувати? Люди не готові платити. Я впевнений, що десь 95 % підприємців не розглядають якісь нові проєкти. Не знаю, чи є доцільність розбудовувати щось масштабне.

Як можна збільшити прибуток від підприємства

Ми вже говорили про упорядкування робочих місць, наведення ладу, і збільшення місць для паркування за рахунок цього. Є проєкт ще мого попередника, хочу довести його до логічного завершення — щось розширити, внести свої корективи. Так само й вже згадуваний інфопростір, реклама. Є багато моментів, але мені на них потрібно більше часу, бо лише працюю кілька днів. Хочу згодом вийти зі своїми ідеями на загал, зробити все публічно. 

Про туалети на ринку як одну з проблем 

Кожен туалет відвідує величезна кількість людей. Прослідкувати за всіма моментами, наприклад, вандалізмом, майже неможливо. Сантехніка через таку кількість людей швидко виходить з ладу. Ремонт вже відбувається, люди замінюють крани. Але є питання більш важливі. Ми заробимо гроші та обов’язково використаємо їх. Так, підприємство одне з найприбутковіших. Але надходження не залишаються в нас у повній мірі. Для цього є депутатський корпус, який розпоряджається цими грошима. Ми маємо представити міськраді план розвитку, розповісти і довести, що і як ми маємо робити. 

Про підтоп базару

Це питання, в якому було б неправильно розбиратися саме нам, підприємцям. Це питання більше, ніж у масштабах міста, потребує величезних коштів. Є пропозиції, однак я їх до кінця ще не розглядав. Деколи я чую «давайте підприємці скинуться грошима». Однак це не ті суми, про які ми говоримо. Для того, аби вирішити цю проблему, треба працювати, можливо, навіть на рівні держави. Я продумаю ці моменти, аби винести на загал не такими сирими, як вони є зараз. Десь через 2 тижні я матиму чіткішу картину щодо мого плану дій.

Чи введуть електронні платежі замість надходжень коштів у касу

Я дуже зацікавлений у цьому. Але тут є багато складових. Я розумію, що це потрібно. Є бачення і розуміння. Треба це робити поступово і з найменшими ускладненнями для приватних підприємців. 

Олег Гульпак підсумував, що ставиться до критики та підвищеної уваги у свій бік добре. Каже: як її більше — то краще для нього. А навіть негативна реклама — це також реклама.

 

Повне відео розмови

Коментарі