Новини

Чернівцігаззбут вважає рішення Уряду про зменшення вартости газу політичним

Найбільший постачальник газу в області вважає, що від такого рішення вигоду перш за все отримає «Нафтогаз».

У товаристві з обмеженою відповідальністю «Чернівцігаз Збут» обіцяють своїм клієнтам безперебійне постачання природного газу, попри запроваджені Урядом обмеження з 1 лютого нинішнього року.

Нагадаємо, Кабінет Міністрів встановив граничну вартість споживання газу у 6,99 грн за один куб. До цього на Буковині вона становила майже 10 гривень. Це стало причиною масових протестів по всій Україні, зокрема й у Чернівецькій області. Буковинці пікетували під місцевими радами та перекривали дороги в Чернівцях, Кіцмані, Атаках, Оршівцях, Неполоківцях, Мамаївцях, Берегометі та Дубівцях.

Так, у «Чернівцігаз Збут» обіцяють виконувати рішення КМУ та знизити вартість газу. Проте в компанії невдоволені ситуацією, що склалася.

«Ми законослухняна компанія, тож виконуватимемо рішення Кабінету Міністрів України. Водночас хочемо наголосити, що обраний підхід не є збалансованим. Досвід врегулювання подібних проблем у цивілізованих країнах показує, що повинна бути дзеркальна підтримка держави як населенню, так і видобувним та постачальним компаніям. Інакше це грає на руку окремим гравцям на ринку», — заявила в пресрелізі Катерина Параска, директорка ТОВ «Чернівцігаз Збут».

Представники компанії вважають, що в цій ситуації вигоду першочергово отримує НАК «Нафтогаз України». Бо вони мають привілейований доступ до газу українського видобутку, який дешевший за імпортний. А це загрожує монополізації ринку з боку державної компанії.

«Для нас залишається загадкою, звідки Уряд узяв граничну ціну 6,99 грн за кубометр газу. Де обґрунтування саме цієї ціни – чому не 7,99 або 5,99 чи інша цифра? Насправді таке рішення – це крок назад для реформи газового ринку. Тому ми вбачаємо цю постанову Уряду більше політичним кроком, аніж зваженим рішенням, яке збалансовує позиції всіх сторін», сказав Артем Компан, голова правління Асоціації постачальників енергоресурсів.

У зв’язку з цим постачальні компанії вимагають рівний доступ до газу вітчизняного видобутку для всіх газопостачальних компаній, а не лише «Нафтогазу». Тоді всі зможуть конкурувати між собою відкрито і пропонувати населенню найкращу ціну.

А для вразливих категорій споживачів, вважають у «Чернівцігаззбут», найбільш ефективним рішенням у ситуації зростання цін було би збільшення адресних субсидій або продаж видобутого в Україні газу за пільговою ціною всім постачальникам, які працюють із населенням.

Коментарі