Новини

Держекоінспекція нарахувала майже півмільйона збитків за порушення правил продажу ялинок

Всього виявили 274 порушення.

Фото з фейсбуку Андрія Мальованого

З початку грудня Держекоінспекція проводила природоохорону акцію «Новорічна ялинка-2021». Так, відомство виявило 274 порушення правил продажу ялинок, нарахувавши 429 000 грн збитків. Про це на своїй сторінці у фейсбуку повідомив голова Державної екологічної інспекції Андрій Мальований.

«Упродовж місяця територіальні органи Держекоінспекції перевіряли місця збуту ялинок та сосен. Основні «контрольні точки» – наявність бирок на деревах з індивідуальним ідентифікаційним кодом, реєстрація коду в системі Лісогосподарського інформаційно-аналітичного центру та достовірність інформації у накладних продавця», – зазначив очільник інспекції.

Загалом за порушення цих вимог інспекція притягнула до адміністративної відповідальності 177 осіб, склавши 235 протоколів про адмінпорушення. 88 матеріалів передані на розгляд до судів. Порушники, виявлені ДЕІ, отримали штрафи від 510 до 1700 гривень. Окрім штрафних санкцій, вони також мають відшкодовувати збитки, завдані довкіллю через незаконну торгівлю деревами.

За словами чиновника, жорсткий контроль за дотриманням вимог законодавства – один з основних методів протидії незаконному продажу. Саме тому ДЕІ щорічно проводить таку акцію. Він також зауважив, що для мінімізації випадків порушень необхідні нормативно-правові та законодавчі зміни.

«Необхідно збільшувати штрафи за реалізацію дерев без бирок та документів, потрібно змінювати такси, за якими розраховуються збитки. Це дозволить запобігати порушенням за рахунок високої відповідальності для підприємців та лісорубів», — вважає Мальований.

Як писала раніше «Шпальта», екологічною альтернативою новорічного деревця може стати жива ялинка в горщику.

Коментарі