Новини

В Україні подешевшає вино з країн ЄС

Україна скасувала мито на ввезення вина та виноматеріалів з європейських країн.

Фото Scott Warman, unsplash.com

Вино з Європейського Союзу в Україні стане доступнішим. У нашій державі скасували мито на імпорт цього алкогольного напою, пише «Шпальта» з посиланням на AgroPolit.com.

З 1 січня 2021 року почало діяти нульове мито на ввезення вина з ЄС. Це передбачено зобов’язаннями України скасувати імпортне мито на низку товарів протягом семи років після укладення економічної частини Угоди про асоціацію з Євросоюзом.

До цього мито на ввезення вина з ЄС становило 0,3-0,4 EUR/літр.

У 2019 році Україна експортувала вина на $11,9 млн. Найбільшим зовнішнім ринком для українських виноробів став Казахстан, куди поставили винної продукції на $1,3 млн. Окрім того, одним із найбільших ринків залишається Німеччина (поставки на суму $1 млн).

Своєю чергою, імпорт вина до нашої держави минулого року становив $146,7 млн.

У 2019 році на виноматеріали було перероблено 124 тис. тонн, що удвічі менше показників попередніх років – 271 тис. тонн у 2017 році і 274 тис. тонн у 2018 році.

Україна та Європа готуються внести правки в чинну угоду про Зону вільної торгівлі з єврозоною на наступні 5 років. Вікно нових можливостей з ЄС для нашої країни офіційно відкриється з 1 січня 2021 року, а неофіційно – перемовини про перегляд стартували ще на початку 2020 року.

Коментарі