Новини

Ким був Едуард фон Фішер і чому розкритикували його пам’ятку у Чернівцях

Думки щодо постаті Едуарда фон Фішера розділилися. 

У Чернівцях встановлення пам’ятки на честь австрійського офіцера Едуарда фон Фішера викликало обурення серед громадськости. Зокрема голова товариства «Український народний дім у Чернівцях» Володимир Старик зауважив, що встановлювати пам’ятку австрійському жандармеру — неприпустимо.

«Фішер – це не той, що ловить рибу, а той, хто закатував румунів і українців на Буковині. Через нього мого прадіда збиралися кинути у концтабір. Добре, що не повісили», — сказав у коментарі «Шпальті» Володимир Старик.

Він зауважив, що Едуард фон Фішер у 1914-1915 роках був відповідальним за повішання без суду і слідства цивільних буковинців.

«У відповідь на наскрізь лицемірну книгу спогадів Едуарда фон Фішера «Чому тисячі мусіли померти» (1928), визначний громадський діяч Буковини Іларій Карбулицький провів історичне дослідження, результатом якого стала книга «Повішання на Буковині» (1929). Хто вміє і хоче читати, може особисто пересвідчитися у «геройстві» цього Е. Фішера!» — наголошує Володимир Старик.

Історик Ігор Піддубний розповів «Шпальті», що однозначно говорити про Едуарда фон Фішера не можна.

«Для українців і румунів він кат. Є свідчення про те, що він стратив 16-річного хлопця у Глибоці. Але для Австрії він герой. Служив в австрійській жандармерії, був генералом», — зауважив Ігор Піддубний.

Автор пам’ятки Едуарду фон Фішеру Руслан Рудейчук каже, що спілкувався з відділом культури Чернівецької ОДА, де мають інший погляд на цю ситуацію.

«Ми провели спільно з відділом культури роботу і підготували анотацію про Едуарда фон Фішера. Ми провели аналіз книги, в якій ідеться про підтверджені покарання мародерів. Книга була написана за часів Радянського Союзу, тому інформація там не під однозначним ракурсом. Такої ж думки і Марія Матіос. Встановлення пам’ятки ми також узгоджували з відділом культури Чернівецької ОДА», — зауважив Руслан Рудейчук.

Анотацію про австрійського генерала жандармерії встановлять згодом біля пам’ятки Едуарду фон Фішеру.

 

Коментарі