Новини

«Справа Василя Стуса»: суд розгляне апеляцію видавництва Vivat вже в січні

Видавництво подало апеляцію на рішення суду, назвавши це прямим натиском на свободу слова.

Фото blog.yakaboo.uа

Київський апеляційний суд призначив на 21 січня 2021 року перше засідання у справі щодо книги Вахтанга Кіпіані «Справа Василя Стуса».

Про це повідомляє «Радіо Свобода» з посиланням на речницю суду Тетяну Геведзе.

«Розгляд апеляційної скарги на рішення Дарницького районного суду міста Києва від 19 жовтня призначено на 21 січня 2021 року, 14:00», – сказала речниця.

Нагадаємо, 19 жовтня Дарницький районний суд Києва заборонив розповсюджувати тираж книги без дозволу народного депутата Віктора Медведчука. 

Так, суд визнав, що деякі фрази у книзі порушують честь та гідність політика. Спочатку Медведчук просив взагалі заборонити виготовлення та розповсюдження книги «Справа Василя Стуса» і поширення будь-якої інформації про неї в ЗМІ.

Однак сам Вахтанг Кіпіані зазначив, що не просив вибачення у Медведчука і не буде. А також сказав, що видаляти епізоди, визначені судом, не збирається, оскільки це впливає на суть всієї книги.

А в листопаді видавництво Vivat подало апеляцію на рішення Дарницького районного суду міста Києва. Згодом видавництво випустило новий тираж книги, на форзаці — рішення Дарницького райсуду, яким заборонили розповсюджувати книгу через згадки у ній Медведчука.

Так, загальний наклад книги – 35 тисяч примірників.

До речі, суд із політиком Віктором Медведчуком, який хоче заборонити її в Україні, пішов тільки на користь продажам, оскільки надав автору та книзі особливого резонансу.

Віктор Медведчук був адвокатом, якого надала держава поетові Василю Стусу у 1980-х роках. Стуса звинувачували в «антирадянській агітації й пропаганді». Поета засудили до 10 років примусових робіт і 5 років заслання. Василь Стус помер 4 вересня 1985 року в ув’язненні.

Коментарі