Новини

Книгу про Стуса заборонили поширювати без дозволу Медведчука: що вирішив суд

Суд задовольнив шість із дев’яти вимог депутата Медведчука, однак автор відмовляється змінювати бодай щось.

19 жовтня Дарницький районний суд Києва заборонив розповсюджувати тираж книги Вахтанга Кіпіані «Справа Василя Стуса» без дозволу народного депутата Віктора Медведчука

Так, суд визнав, що деякі фрази у книзі порушують честь та гідність політика.

Про це стало відомо з трансляції, яку вів ексдепутат Ігор Лапін із зали суду.

Під час судового засідання під будівлею суду відбувалася акція протесту, 20 учасників повісили на паркан плакати з портретами Медведчука та Стуса. 

Адвокат Вахтанга Кіпіані В’ячеслав Якубенко розповів, що суд заборонив розповсюджувати книгу у цьому вигляді. Однак рішення не поширюється на ті екземпляри, що вже є у бібліотеках:

«Віктор Медведчук просив визнати недостовірними дев’ять фрагментів у книзі. Суд задовольнив позов частково: три фрагменти визнані недостовірними, ще у трьох заборонив використання імені Медведчук як персонажа твору без його згоди».

Таке суддівське рішення ухвалила Марина Заставенко. 

Сам Вахтанг Кіпіані зазначив, що не просив вибачення у Медведчука і не буде. А також сказав, що видаляти епізоди, визначені судом, не збирається, оскільки це впливає на суть всієї книги. 

На своїй сторінці у фейсбуку Вахтанг Кіпіані додав:

«Суддя Заставенко вирішила, що 6 епізодів книги “Справа Василя Стуса” є неправдою. Два смішних моменти — не можу тепер згадувати своє ТОВ, але Медведчука називати “сином поліцая” можна».

Нагадаємо, депутат від «Опозиційної платформи — За життя» позивався до суду «щодо захисту чести і гідности та ділової репутації». Спочатку він просив взагалі заборонити виготовлення та розповсюдження книги «Справа Василя Стуса» і поширення будь-якої інформації про неї в ЗМІ.

Книжку видав Vivat, головна редакторка видавництва Юлія Орлова не раз наголошувала, що закон ніхто не порушував, а просто шукали історичну правду. Вимоги Віктора Медведчука вона назвала неприхованою спробою прямого тиску на свободу слова і друку в Україні.

Василь Стус помер у тюремному карцері табору особливого режиму в Росії. Це сталося 4 вересня 1985 року. Тоді Віктор Медведчук виступав «захисником» у процесі над поетом і дисидентом. У процесі письменник просив надати справі ширшого розголосу та «відкрити суд», однак Медведчук таке право не підтримав. Після смерти Стуса Віктор Медведчук очолив Адміністрацію Президента Леоніда Кучми, згодом він став кумом Володимира Путіна, а нині представляє Україну в Мінському переговорному процесі.

Коментарі