Новини

«Руки геть від Стуса»: сьогодні відбудеться суд Медведчука над книгою про життя митця

«Вимоги Віктора Медведчука — це неприхована спроба прямого тиску на свободу слова і друку в Україні, яскравий прояв боротьби з інакомисленням».

Фото зі сторінки Юлії Орлови у фейсбуку

Сьогодні, 10 липня, о 10:00 відбудеться чергове засідання у справі за позовом політика Віктора Медведчука проти журналіста та історика Вахтанга Кіпіані та видавництва Vivat

Про це повідомляє головна редакторка видавництва Юлія Орлова:

«Ми прогнозуємо, що це може бути останній суд у нашій справі в першій судовій інстанції і вже 10 липня може бути оголошене судове рішення — своєрідний “вирок” свободі слова та науці».

Депутат від «Опозиційної платформи — За життя» позивається до суду «щодо захисту чести і гідности та ділової репутації». Він просить заборонити виготовлення та розповсюдження книги «Справа Василя Стуса» і поширення будь-якої інформації про книгу в ЗМІ.

У видавництві кажуть, що закон ніхто не порушував, просто шукали історичну правду.

«У разі програшу справи ми будемо подавати апеляцію, адже ані автор, ані видавництво Vivat не порушували закон, норми моралі та тим паче чиїсь особисті немайнові права. Довести це принципово для нас. У той час, коли Віктор Медведчук «захищає свої честь, гідність та ділову репутацію», ми захищаємо право суспільства на пошук історичної правди», — каже редакторка Vivat. 

Вона додала, що розцінює вимоги Віктора Медведчука як неприховану спробу прямого тиску на свободу слова і друку в Україні, яскравий прояв боротьби з інакомисленням:

«Взагалі цей процес має вигляд другого суду над Стусом. Пан Медведчук свого часу цей процес програв. Ми маємо намір відстояти свою позицію до кінця і готові в разі потреби дійти до Європейського суду з прав людини».

Василь Стус помер у тюремному карцері табору особливого режиму в Росії. Це сталося 4 вересня 1985 року. Тоді Віктор Медведчук виступав «захисником» у процесі над поетом і дисидентом. У процесі письменник просив надати справі ширшого розголосу та «відкрити суд», однак Медведчук таке право не підтримав. Після смерти Стуса Віктор Медведчук очолив Адміністрацію Президента Леоніда Кучми, згодом він став кумом Володимира Путіна, а нині представляє Україну в Мінському переговорному процесі.

Коментарі