Новини

Німеччина дає Україні понад 250 мільйонів євро: куди підуть гроші та кому їх повертати

Термін повернення кредиту — 30 років, у тому числі 10 років пільгового періоду.

Фото @kwerdenker

17 грудня Кабінет міністрів України та уряд Німеччини уклали угоду про фінансову співпрацю. Нею передбачене виділення Україні 214 млн євро кредиту та 40 млн євро грантових коштів, які не треба повертати.

Про це повідомили в пресслужбі Міністерства фінансів України. 

Так, пані посол Німеччини в Україні Анка Фельдгузен зазначила, що цей документ закладає підґрунтя для подальшого співробітництва між країнами:

«Німеччина продовжує підтримувати головні реформи у сферах децентралізації, професійного навчання та енергоефективности».

Отримані кредитні кошти використають на фінансування проєктів, які Україна та Німеччина узгодила ще у 2011-2019 роках. 

Це буде:

– модернізація підстанцій та інтеграція української енергетичної системи до європейської;

– підтримка малого та середнього бізнесу;

– підвищення енергоефективности громадських будинків та реконструкція комунальної інфраструктури в регіонах.

Термін повернення кредиту — 30 років, у тому числі 10 років пільгового періоду. Процентна ставка становить 2% річних. Комісія за зобов’язання — 0,25 % річних.

До речі, 40 млн євро грантових коштів Україні нададуть на безповоротній основі. 30,5 млн євро із них витратять на розвиток системи професійної освіти та місцевого самоврядування.

Нагадаємо, Світовий банк затвердив для України позику на 300 мільйонів доларів. Такі кошти виділяють на соціальну підтримку населення, що може опинитися за межею бідности через пандемію коронавірусу.

А вчора, 16 грудня, Верховна Рада підтримала ратифікацію «Угоди про політичне співробітництво, вільну торгівлю і стратегічне партнерство між Україною та Сполученим Королівством Великої Британії і Північної Ірландії».

 

Коментарі