Новини

Рада ратифікувала угоду про стратегічне партнерство з Великою Британією: що це означає

Ця угода має спростити умови поїздок українців до Великої Британії.

Фото Jurica Koletić

16 грудня Верховна Рада підтримала ратифікацію «Угоди про політичне співробітництво, вільну торгівлю і стратегічне партнерство між Україною та Сполученим Королівством Великої Британії і Північної Ірландії». 

Вона замінить Угоду про асоціацію після Brexit. За документ проголосували 303 народних обранці.

Про це повідомила пресслужба МЗС.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба сказав, що ратифікація угоди є «без перебільшення історичним моментом». Все тому, що створення зони вільної торгівлі сприятиме виходу українських компаній на ринок Великої Британії. Угода зокрема посилює політичне партнерство двох держав і виводить на новий рівень стратегічне партнерство у протидії російській агресії, каже Кулеба:

«98% українського експорту не обкладатиметься митом. Починаючи з 2023 року, 100% промислової та сільськогосподарської продукції України будуть звільнені від сплати ввізного мита».

Також ця угода має спростити умови поїздок українців до Великої Британії.

Нині уряд працює, щоб угода запрацювала з 1 січня. Він відзначив також економічні плюси для України.

«Це угода про українські колеса лондонського метро, український металопрокат в сучасній архітектурі Сполученого Королівства, українські ялинкові прикраси на шотландських ялинках, український мед до пудингів, кетчуп з української пасти до fish&chips і звісно ж про українську курку, грильовану на ямайський смак на Notting Hill Carnival і багато чого ще українського в магічній культурі Union Jack», — сказав він. 

Нагадаємо, підписали цю угоду 8 жовтня 2020 року. Тоді президент України Володимир Зеленський та прем’єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон в Лондоні обговорили питання співпраці двох держав.

 

Коментарі