Бізнес

Чарльз Фіні: мільярдер, який пожертвував усі свої статки на благодійність

Підприємець заробив статки, продаючи товари розкоші , які не обкладалися митом, мандрівникам з усього світу.

Чарльз Фіні Фото BBC

Оригінальний матеріал BBC

Для більшості з нас стати мільярдером могло би бути вершиною досягнень та занадто нереалістичною мрією.

Чарльзу Фіні вдалося здійснити цю мрію, але він хотів стати кимось більшим, ніж мільярдером – він поставив перед собою іншу мету. Він хотів пожертвувати на благодійність усі свої багатомільярдні статки. І це 89-річному американському бізнесмену вдалося. Він витратив $9 мільярдів на реалізацію декількох ініціатив по всьому світу.

Чарльз Фіні жертвував $570 мільйонів на ініціативи у Північній Ірландії протягом чотирьох десятиліть.

Хто такий Чарльз Фіні?

Чарльз Фіні народився місті Елізабет, в штаті Нью-Джерсі, США, у 1931 році під час Великої депресії. Його мати працювала медсестрою у лікарні, а батько був страхувальником.

Підприємець заробив статки, продаючи товари розкоші , які не обкладалися митом, мандрівникам з усього світу. Він заснував мережу магазинів Duty Free Shoppers.

Цікаво, що сам Фіні відкидав переваги багатства. Конор О’Клірі, який написав біографію Фіні, сказав: «Він прочитав і був дуже вражений відомим есе Карнегі “Багатство”, в якому йдеться про те, що “вмерти багатим –це померти з ганьбою”».

У 1982 році він заснував благодійну міжнародну організацію Atlantic Philanthropies, метою якої був розподіл його статків на добрі справи та проєкти, які він підтримує у всьому світі.

Основними сферами діяльности організації є охорона здоров’я, освіта, залагодження спорів та права людини.

Протягом перших п’яти років своєї благодійної діяльності Фіні потайки жертвував гроші. Через це його прозвали Джеймсом Бондом філантропії.

Наразі благодійним живе у квартирі з двома спальнями у Сан-Франциско із дружиною Хельгою. Вони багато подорожують у пошуках проєктів, на які можна жертвувати гроші.

Великі ставки у Північній Ірландії

Королівський університет Белфасту отримав один із найбільших грантів від фонду Фіні у період з 1993 по 2015 рік. У загальному навчальний заклад отримав $132 мільйони. Окрім того, університет також отримав одну з найбільших сум пожертв від Atlantic Philanthropies − $24 мільйони у 2012 році. Фіні фінансував проєкти Інституту охорони здоров’я експериментальної медицини. Наталі Тротт з університету заявила, що гранти «змінили життя» студентів та забезпечили університет «найсучаснішим обладнанням».

«Можливо у Белфасті зачинилися двері Atlantic Philanthropies , але спадщина Чарльза Фіні житиме протягом декількох поколінь».

Інтегроване навчання

Ще однією ключовою сферою пожертвувань Фіні у Північній Ірландії стало сприяння інтегрованій освіті в області примирення та відновлення миру. Протягом десятиліть він пожертвував £8 мільйонів Фонду інтегрованого навчання на реалізацію різних проєктів. Однією зі шкіл, яка отримала сотні тисяч фунтів стерлінгів від благодійної організації Фіні стала Інтегрована початкова школа у місті Мойра у Північній Ірландії. Директор навчального закладу ФренсісХьюз заявила, що його б не існувало без підтримки AtlanticPhilanthropies.

«Коли школа відкрилася у 2007 році, у нас було лише 18 дітей; цього року 300», − заявила Хьюз.

За вісімнадцять років Atlantic Philanthropies профінансувала 21 інтегровану початкову школу та вісім середніх шкіл. У загальному кількість учнів зросла з 7000 до 22000.

Президент Atlantic Philanthropies Крістофер Екслі заявив, що вважає за честь можливість підтримати таку велику кількість проєктів у Північній Ірландії, починаючи з 2001 року.

«Приємно спостерігати за прогресом, і тим як AtlanticPhilanthropies продовжує запроваджувати зміни у цей непростий час, − сказав він. – Це справжня спадщина».

За словами біографа Конора О`Клері, Чак Фіні «дуже щасливий», що виконав свою 40-річну місію і відсвяткував це досягнення зі своєю дружиною Хельгою.

Коментарі