Новини

Бюджет на наступний рік у Чернівцях прийматиме міська рада попереднього скликання. Чому?

Три політичні сили досі не подали заяви для отримання депутатських мандатів у новому скликанні міської ради.

Долю міської казни, передбаченої на 2021 рік, визначатиме попереднє скликання Чернівецької міської ради. Така ситуація склалася через те, що свої заяви до територіальної виборчої комісії для отримання депутатських мандатів подали тільки 27 обранців з 42.

Через недостатню кількість зареєстрованих депутатів, міська рада нового скликання поки що не має повноважень для проведення сесії.

Не поспішають отримати свої мандати представники трьох політичних сил: «Команда Михайлішина», «Народний Контроль» та «Рідне Місто».

Фото з фейсбуку Віталія Михайлішина

Як запевняє лідер політичної партії «Команда Михайлішина» Віталій Михайлішин, представники його політсили діють згідно з чинним законодавством.

«Є закон. Ми чекаємо на публікацію остаточних результатів виборів до міської ради і лише після цього будемо подавати свої заяви. Поки нас не повідомляли про те, коли саме відбудеться офіційне оголошення», — заявив Віталій Михайлішин.

Депутати нового скликання міської ради мають час до 29 грудня, аби подати відповідні заяви до ТВК і політолог Ігор Баб’юк вважає, що вони скористаються можливістю податися в останній день.

Таким чином, чергове сесійне засідання, на якому, зокрема, голосуватимуть за розподіл бюджету Чернівців на наступний рік, буде проводити попереднє скликання міської ради.

Як вважає Ігор Баб’юк, представники вказаних вище трьох політичних сил навмисно затягують процес подачі заяв. У такий спосіб представники попередньої влади прагнуть прийняти останні можливі доленосні для міста, а можливо і для цих політиків, рішення.

«У політиці це називається «зачищенням території». Попередня влада «зачищає» важливі посади, розставляє своїх людей, розподіляє бюджет, працювати з яким доведеться вже не їй, а наступному скликанню міської ради», — каже Ігор Баб’юк.

За його словами, результати місцевих виборів фактично вже опубліковані й таке затягування є непорядним з політичного боку. Адже, імовірніше за все, представники «Команди Михайлішина», «Народного Контролю» та «Рідного Міста» чекають на останній день для подачі відповідних заяв.

Голова фракції «Народний Контроль» Михайло Яринич розповів «Шпальті», що представники їхньої політичної сили збираються найближчим часом подати заяви.

«Ми вирішували внутрішні питання, формували нашу команду. У зв’язку з цим у нас виникли певна затримка з поданням до ТВК. Зазначу, що ми зацікавлені у співпраці з новим міським головою та командою, яку він формуватиме», – каже депутат. 

В разі якщо проект бюджету на наступний рік прийматимуть на найближчій сесії, його фракція пропонуватиме перенести розгляд цього питання, аби остаточне рішення приймали депутати нового скликання.

«Є вже законообране нове скликання. І такі важливі рішення повинні приймати вже депутати нової міської ради», – заявив Михайло Яринич.

Чи зможе наступне скликання скасувати рішення, прийняті їхніми попередниками наприкінці грудня цього року, «Шпальті» розповів начальник юридичного управління Чернівецької міської ради Олександр Шиба. За його словами, все залежатиме від конкретних прийнятих рішень та можливих ризиків, які ці рішення несуть.

«У цьому випадку можуть виникати питання, але інших варіантів провести чергову сесію наразі немає. Чи будуть скасовувати рішення ухвалені 24 грудня наступники, і чи доведеться робити це через суд, знову ж таки, залежатиме від прийнятих рішень та ситуації, в якій опиниться міська рада», — резюмував начальник юридичного управління.

Нагадаємо, раніше ми писали, що новий мер Чернівців та нова каденція депутатів Чернівецької міської ради можуть розпочати свою роботу навіть після Нового року.

 

Коментарі