Репортаж

Краща і пишніша: до Чернівців привезли головну ялинку міста

О 6 ранку журналістка «Шпальти» разом із працівниками Тресту зеленого господарства виїхали по святкове дерево у Мигове.

Вчора, 10 грудня, до Чернівців привезли і встановили головну ялинку міста. Її знайшли у Мигівському лісництві біля дороги.

Як розповів «Шпальті» начальник Чернівецького міського комунального виробничого тресту зеленого господарства та протизсувних робіт Олександр Брязкало, шукали ялинку майже тиждень по лісництвах Чернівецької области.

«П’ять днів ми їздили, шукали, дивилися. Були у Сторожинецькому лісництві – у Красноїльську, Красношору. Були у Вижниці, у Долішньому Шепоті, але знайшли у Мигівському лісництві аж дві ялинки. Одна з них має більшу висоту (десь 22 метри), але вона менш набита. Інша нижча — має десь трохи більше 18 метрів, але вона пишніша, гарніша. Тому ми вибрали її», — розповів Олександр Брязкало.

По найголовнішу новорічну окрасу міста виїхали о 6:00 ранку з Чернівців. На вулиці ще темно і починає падати сніг. Чудова погода для такої події.

Дорогою зупинялися тричі, аби підписати потрібні дозволи. Й ось, близько 12:00 доїхали до місця призначення.

Вирубка новорічної ялинки – це цілий священний ритуал, який проходить у декілька етапів.

Найголовніше – визначитися з ялинкою, яку удостоять чести бути на всіх святкових світлинах буковинців.

Помічник лісничого Мигівського лісництва Анатолій Михайлюк каже, що всі працівники лісництва обирали кращу ялинку.

«Хотілося, щоб головна ялинка Чернівців відповідала всім критеріям: була і висока, і пишна. Для нас велика честь, що саме у нас знайшли найкращу ялинку. Ми тут її викохали, виростили і не дали нікому зрубати. Цій ялинці близько 30-ти років», — сказав Анатолій Михайлюк.

Після того, як визначилися з ялинкою, найсміливіший лізе на верхівку дерева, щоб обв’язати стовбур міцною мотузкою. Один край цієї мотузки виконує функцію маяка. Тобто у якому напрямку тягнуть за нього, у тому і впаде дерево. Спершу працівники Зелентресту визначають, у який бік повинна впасти ялинка, аби вона не сильно «травмувалася» і не поламалися гілки.

Після того, як ялинка вдало приземлилася, навколо неї прибирають територію та готуються до завантаження на транспорт.

Нижню частину стовбура ялинки знову обв’язують мотузкою, за яку чіпляється кран і повільно піднімає дерево. А іншу мотузку, яка слугує штурвалом, зав’язують біля верхівки. Звідси фахівці керують ялинкою і направляють її у потрібний бік.

Кран підносить ялинку ближче до вантажівки і ставить її на спеціальну підставку. Мотузку перев’язують на середину ялинки і знову кран підіймає дерево.

Декілька таких маніпуляцій, які роблять повільно й обережно, — і ялинка опиняється на вантажівці.

Під деревом ставлять знову підставку, щоб під час транспортування гілки не поламалися.

Останні штрихи ритуалу – це фіксація ялинки на транспорті мотузками і – «на Чернівці». А до міста ялинку супроводжував екіпаж поліції.

Через 11 годин праці ялинка на Соборній площі. Тут заздалегідь уже підготували обертовий механізм, на який встановили зелену красуню.

Нагадаємо, якою буде святкова ялинка цього року.

 

Фото Ліліани Іонашку

Коментарі