Новини

«Брудні хустинки Сталіна». У Швеції показали виставу про Голодомор в Україні

Авторка вистави поділилася реальною історією своєї бабусі, яка пережила голод.

Ілюстративне фото

У Стокгольмі показали моновиставу про часи Голодомору в Україні. Вона називається «Брудні хустинки Сталіна», авторка — шведська акторка Гелена ТорнквістПро це повідомило посольство України в Швеції на сторінці у фейсбуку.

Перегляд відбувся за ініціативою Української школи у м. Стокгольм. Як мовиться у повідомленні, авторка поділилася реальною історією своєї бабусі:

«Гелена перенесла слухачів у лиховісні роки Голодомору в Україні та поділилася особистою історією своєї бабусі Олександри Лавришин, яка пережила страшні часи голоду».

В посольстві зазначили, що це емоційно сильна вистава з трагічною родинною історією. Це вкотре нагадало про злочини, скоєні радянською владою проти українців.

«Я багато років думала над тим, як зробити цю виставу про бабусине життя. І тепер я зробила це… Я хочу, щоб люди через 100 років знали про це, більше знали про Голодомор», — сказала  Гелена Торнквіст.

Довідка

Прем’єра вистави «Брудні хустинки Сталіна» відбулася ще у 2009 році. Того ж року її показали у театрах і школах різних міст Швеції, передає Укрінформ.

Гелена Торнквіст народилася, живе і працює в Швеції. Вона розмовляє українською — навчила бабуся Олександра, про історію якої йдеться у виставі. Вона вже більш як півстоліття переїхала до Швеції.

Нагадаємо, 28 листопада у Чернівцях вшанували пам’ять жертв Голодомору 1932-1933 років. Біля монумента пам’яті жертв Голодомору та політичних репресій зібралися близько трьох десятків людей.

Коментарі