Новини

Українські науковиці поїхали до Південного океану: що будуть там досліджувати

Дослідниці будуть вивчати китів, крижаних риб та паразитів.

Українські науковиці сьогодні, 8 грудня, вирушили в експедицію до Південного океану. Вони мають упродовж трьох місяців вивчати Південний океан. Про це повідомляє Національний антарктичний науковий центр у фейсбуку.

Цими науковицями є Каріна Вишнякова та Юлія Іванчикова. Вони будуть перебувати на українському траулері «Море Содружества» до березня наступного року. 

Що вони мають зробити?

— вивчати просторовий розподіл китів та поповнити фотокаталог, який започаткували на станції «Академік Вернадський» у 2018 році;

— відібрати зразки крижаної риби, аби визначити вміст стійких органічних забруднювачів у її тканинах. За підсумками цих досліджень ЄС може заборонити пестициди та продукти фарміндустрії, які забруднюють Світовий океан;

— дослідження відмінностей біохімічного складу антарктичного криля у різних районах промислу;

— вивчити біорізноманіття паразитів промислових риб як фактору, що впливає на динаміку популяцій риб.

Директор Національного антарктичного наукового центру Євген Дикий зазначає, що це важливо також і для промисловости.

«Антарктика – це не лише унікальні можливості для наукових досліджень, але і зона економічних інтересів всіх технологічно розвинутих країн. У суворих умовах Антарктики співпраця українських вчених та вітчизняного бізнесу дає нові можливості і для науки, і для промислу. Дослідники отримують можливість вивчати Південний океан навіть зараз, коли в України немає жодного науково-дослідного судна, а рибальська індустрія за допомогою вчених може краще прогнозувати райони промислу та майбутні улови», – сказав він.

Нагадаємо, у жовтні криголам «Полярна зоря» приїхав до Німеччини із найбільшою в історії арктичною експедицію. Її розпочали 20 вересня 2019 року. Учені вивчали зміни клімату в Північному Льодовитому океані, життя Центральної Арктики, взаємодію у кліматичній системі між атмосферою, кригою та океаном.

Коментарі