Новини

Найбільша в історії арктична експедиція повернулася до Німеччини. Чим займалися учені

Експедицію розпочали 2019 року. Дослідники стежили за кліматичними змінами. 

Фото: Alfred-Wegener-Institut, awi.de

Учора, 12 жовтня, до міста Бремергафена, що у Німеччині, прибув криголам Polarstern («Полярна зоря») із найбільшою в історії арктичною експедицію.

Про це повідомляє німецький Інститут полярних і морських досліджень імені Альфреда Вегенера (AWI). До речі, саме він організував цю експедицію.

Участь у ній узяли понад 70 наукових інститутів. До речі, експедицію розпочали 20 вересня 2019 року. На борту були 442 дослідники з 37 країн та члени екіпажу. Бюджет проєкту складає 150 мільйонів євро.

Учені вивчали зміни клімату в Північному Льодовитому океані, життя Центральної Арктики, взаємодію у кліматичній системі між атмосферою, кригою та океаном. Ці дослідження були необхідними для того, аби створити точні кліматичні моделі.

Фото Alfred-Wegener-Institut, awi.de

Також експедиція стежила за утворенням нової криги наприкінці літа за Північним полюсом.

«Експедиція MOSAiC досягнула своєї мети — стежити за епіцентром кліматичних змін точніше, ніж будь-коли, упродовж всього року — і цим зробити важливий крок вперед у нашому розумінні кліматичної системи Землі та її змін», — зазначають в інституті.

Фото Alfred-Wegener-Institut, awi.de

Дослідники зібрали багато інформації, а тепер опрацьовують її. Проте деякі зміни можна було побачити й без дослідження, пише Громадське.  

Наприклад, у серпні Polarstern дістався Північного полюсу. Як показали супутники, крига була пухкою. А коли судно вже було у північних широтах, учені побачили, що велика частина льоду не просто зламалася через вітер чи течії — вона таки розтанула.

Раніше ми писали про те, що Національний антарктичний науковий центр МОН відбере команду 26-ї Української антарктичної експедиції.

Коментарі