Новини

«Це може бути і після Нового року»: коли у Чернівцях розпочне роботу нова влада

У ТВК кажуть, що новий мер може приступити до своїх повноважень після того, як отримають мандати й обрані до міськради депутати. Та наразі через судові тяганини навіть не оголосили офіційно їхній список.

Новий мер Чернівців та нова каденція депутатів Чернівецької міської ради можуть розпочати свою роботу навіть після Нового року. Про це у коментарі «Шпальті» розповіла голова чернівецької ТВК (Територіальна виборча комісія — ред.) Анастасія Сімак.

Вона пояснила, що процес затримують декілька юридичних питань. Якщо говорити про депутатський корпус, то наразі навіть не оголосили офіційно їхні списки. А все через судові тяганини й апеляції результатів виборів у суді.

«Після виборів було публікування лише протокольного рішення, яке можна оскаржити впродовж п’яти днів. Це і зробили представники деяких партій. У зв’язку із судовими позовами ми не могли публікувати офіційний протокол виборів. Останній суд відбувся лише 30 листопада. У наших юристів є 5 днів, щоб отримати постанову апеляційного суду. Поки що ми її не бачили. До 4 грудня — це максимальний термін — ми мали б отримати відповідь суду і скликати засідання членів ТВК, ознайомитися з цим  рішенням, і тільки після цього підготуємо постанову. Її вже ніхто не зможе оскаржити. В ТВК є ще п’ять днів для того, аби опублікувати цю постанову у ЗМІ чи на сайті міськради (максимальний дедлайн публікації постанови – 9 грудня — авт.). Від моменту її офіційного публікування у депутатів є максимум 20 днів для того, аби подати до ТВК свою заяву про реєстрацію, тобто не пізніше 29 грудня. Це все – максимальні терміни, які можуть відтягнути процес, і всі вони діють у правовому полі. Та, звісно ж, якщо вийде опублікувати постанову раніше дедлайну, то депутати зможуть подати свою заяву на реєстрацію теж раніше, і процес піде швидше», — ­пояснила голова ТВК у Чернівцях.

Анастасія Сімак зазначила, що достатньо заяв від 2/3 депутат для того, аби скликати нову сесію міськради. Це ТВК може зробити ще впродовж двох тижнів від моменту надходження потрібної для цього кількости заяв. На сесії депутати складуть присягу й отримають мандати, а також і повноцінні повноваження депутата.

Процедура отримання повноважень мера така ж, пояснює Анастасія Сімак. Після оголошення результатів виборів ТВК опублікувала протокольне рішення, яке ще не має юридичної сили. Його так само мають право оскаржити у суді впродовж перших п’яти днів. Завтра, 3 грудня, останній день. Якщо такої заяви не буде, ТВК нарешті зможе опублікувати офіційний протокол із результатами виборів. Далі його так само мають опублікувати на сайті міськради чи ЗМІ.

«Якщо ще завтра не буде оскарження, ми його опублікуємо, і процес піде  далі. Та мені відомо, що готують відповідні документи до суду, і може повторитися ситуація, як і з депутатами. Поки не закінчаться всі судові позови, ми не зможемо опублікувати офіційний протокол виборів від ТВК. Це складний механізм із багатьма деталями. Навіть якщо не буде оскарження результатів виборів мера, і ми опублікуємо цю постанову, то повноваження вона набирає лише на першій сесії міської ради, яку скликають лише після того, як у нас будуть заяви від 2/3 депутатів. Усе пов’язано між собою. Тож, цілком можливо, що сесія буде 2021 року», — додала голова ТВК.

Нагадаємо, за результатами другого туру виборів міського голови Чернівців переміг Роман Клічук.

 

 

 

 

 

Коментарі