Новини

Через карантин вихідного дня Україна втратила близько $300 млн за місяць

Нацбанк очікує, що 2021 рік і в Україні, і в світі пройде під знаком відновлення економіки.

Карантин вихідного дня в Україні призвів до втрати близько 0,2% ВВП, що становить близько $300 мільйонів. Так, якщо його продовжать, економіка недорахується 0,4%. 

Про це розповів заступник голови Національного банку Дмитро Сологуб в інтерв’ю LIGA.net.

«Третій квартал перевершив наші очікування. Зокрема темп зростання роздрібного товарообігу в Україні був найвищим, ніж у декількох десятках країн – як розвинених, так і emerging markets. За показниками промвиробництва і ВВП ми десь посередині: краще, ніж практично вся Західна Європа, але гірше, ніж Азія», – сказав він.

Заступник голови Нацбанку також наголосив, що повний локдаун посилить падіння ВВП цього року до 5-6%. Хоча раніше НБУ очікував скорочення на 4-5%.

«Невизначеностей, як і раніше, дуже багато. У третьому кварталі ми бачили дуже серйозне поліпшення споживчих настроїв. Це було помітно з туризму, купівлі нових авто, ринку нерухомости, ритейлу. Далі багато залежить від того, як це вплине на епідеміологічні показники», – сказав він.

Так, НБУ очікує, що 2021 рік і в Україні, і в світі пройде під знаком відновлення економіки. І прогнозує зростання ВВП на 4,2% у 2021-му.

Нагадаємо, карантин вихідного дня почав діяти ще 14-15 листопада. Його планували проводити щонайменше тричі поспіль. Так, з 00:00 суботи до 00:00 понеділка дозволили працювати лише продуктовим магазинам, автозаправкам, аптекам, фінансовим установам і транспорту. 

Також в Україні відмовилися від щотижневого поділу регіонів на зони, перейшовши на загальнодержавний карантин з обмеженнями, які діяли в «помаранчевій» зоні. Уряд запевняє, що такі зміни допоможуть врятувати медичну систему від навантажень.

До речі, поки є карантин вихідного дня, в Україні не будуть вводити повний локдаун.

Коментарі