Новини

Чи бути повному локдауну в Україні? Ось для чого карантин вихідного дня

Якщо карантин вихідного дня не допоможе контролювати рівень захворюваности населення, уряд використає жорсткіші заходи.

Поки повний локдаун в Україні не будуть вводити, адже наразі є альтернатива — карантин вихідного дня.

Про це 17 листопада під час виступу в Раді заявив прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

Так, за його словами, взимку на українців чекають нелегкі часи. Однак він також повідомив, що у 3 кварталі 2020 року проти другого економіка зросла на 8,5%:

«Це позитивний сигнал і сценарій відновлення. Тому ми й говоримо, що рішення про повний локдаун не буде запроваджено, допоки у нас є альтернатива. Але над цією альтернативою треба працювати разом і досягти зупинки зростання епідемії», — мовив Шмигаль.

Відомо й те, що уряд хоче запроваджувати більшість тих заходів, які визначив своєю постановою про карантин, у планах дій та сценаріях розвитку економічного відновлення України, а також боротьби з епідемією.

«Основне завдання карантину вихідного дня — зафіксувати захворюваність на рівні 12 тисяч. А якщо цього не буде, то ми будемо вимушені піти на більш жорсткі заходи. Це всього 6 днів у листопаді, однак вони можуть дати Україні шанс», — вважає Шмигаль.

Також ВР сьогодні голосувала за скасування карантину вихідного дня, однак постанову не підтримали. За неї віддали 149 голосів із 226 необхідних.

Нагадаємо, карантин вихідного дня почав діяти вже минулими вихідними — 14-15 листопада. Його планують проводити щонайменше тричі поспіль.

Обмеження діють із 00:00 суботи до 00:00 понеділка. У ці дні забороняють роботу торгово-розважальних центрів, спортзалів, фітнес-центрів, басейнів. Крім того, не дозволяють роботу театрів і проведення масових заходів. Приймати відвідувачів у барах, ресторанах, кафе та установах розважальної сфери також не можна.

Однак громадський транспорту працювати продовжує.

До речі, у перший день карантину вихідного дня поліціанти склали 990 адмінпротоколів та відкрили 9 кримінальних проваджень через порушення карантину.

Також «Шпальта» нагадує, що нардепи ухвалили закон, який передбачає штрафи за перебування без маски у громадських місцях чи транспорті. Такі обмеження встановлюють на час карантину, який офіційно діє до кінця року.

Так, сума штрафу складає від 10 до 15 неоподаткованих мінімумів, що становить від 170 до 255 гривень.

Коментарі