Офтоп

Коронавірус: як буде розвиватися суспільство після пандемії?

Як людство може об’єднатися в ці часи, що буде з рівністю в освіті та як вирішити соціальні проблеми, які спричинили коронавірус, читайте у перекладі матеріалу BBC.

Оригінальний матеріал

Для того, щоб оговтатися від Covid-19, продовжувати розвиватися і досягати успіху, суспільству знадобляться ідеї та ресурси, що значно відрізнятимуться від тих, які воно використовувало раніше.

Невідомі запитання

Як зміняться люди після пандемії?

Наразі відповідь на це запитання невідома. Саме тому команда журналістів BBC провела опитування серед десятків міжнародних лідерів думок та громадських діячів, ставлячи їм найважливіші запитання, які турбують усіх на шляху до життя у постпандемічному світі. Вони дізналися, як вірус продовжить випробовувати наше психічне здоров’я та стосунки, посилить наявне нерівноправ’я у суспільстві, сприятиме сталому розвитку та вимагатиме нового способу життя у 2021 році й у подальшому.

Далай-лама

Як людство може об’єднатися в ці часи?

Ми – люди. Нас об’єднує схоже горе, схожі сподівання та потенціал. Covid-19 нагадав нам, наскільки ми залежимо одне від одного: те, що трапилося з однією людиною, дуже скоро може вплинути на інших, навіть на протилежному кінці планети.

Наразі природно відчувати хвилювання та страх, адже безліч людей страждає. Але лише зберігаючи спокій та ясність розуму, ми зможемо допомогти іншим та навіть собі. Я пересвідчився на власному досвіді, що найскладніші виклики допомагають віднайти силу.

Поточна міжнародна криза у сфері охорони здоров’я нагадує нам, що ніхто не повинен залишатися осторонь чужої біди. Рішення цієї проблеми, як і багатьох інших, особливо тих, які стосуються довкілля, залежить від міжнародної співпраці. Зрештою, якщо людство повинно вижити, нам необхідно пам’ятати, що ми – одне ціле.

Сандро Галеа (Sandro Galea), професор епідеміології, Бостонський університет

Як вирішити соціальні проблеми, які сприяли поширенню Covid-19?

Пандемія – це міжнародний провал, який підкреслив, наскільки слабкими є наші соціальні та економічні системи та наскільки вони не сприяли покращенню нашого здоров’я.

Що нам робити, коли пандемія піде на спад? Нам потрібно довго і ретельно аналізувати соціальні та економічні системи, від яких залежить те, як ми живемо, працюємо та розважаємося. Тут ідеться саме про соціальні проблеми, а не біологічні. А їх вирішувати складніше. Але Covid-19 повинен спонукати нас знайти спосіб перебудувати світ таким чином, щоб усі без винятку мали доступ до якісного медичного обслуговування, безпечного житла, хороших шкіл, достойної заробітної плати, чистого повітря, питної води. Світ повинен стати кращим.

Люсія Фрай (Lucia Fry), директорка відділу з досліджень та політики, Фонд Малали

Що буде з рівністю в освіті?

Можна без перебільшення сказати, що Covid-19 став справжнім землетрусом для сфери освіти. З погіршенням епідеміологічної ситуації уряди 192 країн ухвалили рішення закрити школи, щоб уникнути поширення вірусу. У квітні 2020 року 1,5 мільярда учнів призупинили навчання у школах.

Для дівчат із бідніших країн закриття шкіл може означати остаточне закінчення навчання. Під час епідемії Еболи дівчата ставали жертвами сексуальної експлуатації, примусово виходили заміж у ранньому віці, а також були змушені виконувати великі обсяги важкої роботи по дому. За результатами аналізу, який провів фонд Малали, якщо подібний розвиток подій повториться з Covid-19, 20 мільйонів дівчат ніколи не повернуться до школи та долучаться до 129 мільйонів, які вже не можуть отримати освіту.

За словами представників фонду Малали, пандемія погіршить наявну нерівність в освіті. Ситуація може стати критичною. Але наразі батьки в усіх країнах усвідомили цінність шкільного навчання та сумлінної праці вчителів. Уряди країн зрозуміли, що економіка і суспільство залежать від освіти — як у короткотривалій, так і довготривалій перспективі. Я не можу сказати, що оптимістично налаштована, але вважаю, що кризу можна перетворити на можливість. Нам потрібно, щоб ті, у кого в руках влада, також це зрозуміли.

Хосе Мустре де Леон (José Mustre de León), генеральний директор центру перспективних досліджень Національного політехнічного інституту (CINVESTAV), Мексика

Чи може пандемія сприяти міжнародному співробітництву?

За останні два десятиліття знання у цифровому світі стали більш доступними. Це дозволило збільшити науковий потенціал у всьому світі завдяки залученню нових науковців. Однак співпрацю здебільшого спостерігали у поодиноких випадках із залученням невеликої кількости науковців із менш розвинених країн у великі багатосторонні проєкти, які не мали особливого впливу на добробут суспільства.

Однак на початку 2020 року ми у CINVESTAV помітили більш структурований процес співпраці, під час якого великі міжнародні команди швидко збиралися та чітко визначали завдання для кожного учасника. Цього вдалося досягнути навіть за обмеженої особистої взаємодії. Позитивними результатами подібної співпраці можна вважати швидку оцінку терапії та медичних засобів для лікування Covid-19, оцінку стратегій дотримання соціальної дистанції, краще планування робочих місць та розробку вакцин проти Sars-CoV-2.

Зміни у процесі співпраці дозволили краще перевіряти та інтегрувати знання. Окрім того, вони дозволили краще і швидше запроваджувати науково-обґрунтовані заходи щодо протидії вірусу в менш розвинених країнах. Якщо подібна тенденція збережеться і далі, світ зможе краще справлятися з глобальними проблемами, які можуть виникнути у майбутньому, як-от нові захворювання або зміни клімату.

Коментарі