Новини

Україна підписала з NASA угоду щодо дослідження Місяця та Марсу. Що вона передбачає

Україна стала дев’ятою країною, що підписала домовленості щодо програми «Артеміда».

Джерело ДКА, nkau.gov.ua

Державне космічне агентство України підписало Домовленості, що визначають принципи співпраці в цивільному дослідженні й використанні Місяця, Марсу, комет та астероїдів у мирних цілях. Угоду підписали в рамках програми NASA «Артеміда».

Про це повідомляє пресслужба Державного космічного агентства.

Згідно з повідомленням, Україна стала дев’ятою країною-підписантом домовленостей щодо програми «Артеміда».

Читайте також: Україна та Китай підписали програму співпраці у космічній галузі. Що вона передбачає

Що передбачає програма

Домовленості містять такі принципи: мирне дослідження, прозорість, сумісність, екстрену допомогу, реєстрацію космічних об’єктів, поширення наукових даних, збереження космічної спадщини, видобування та використання космічних ресурсів, деконфліктизацію діяльности та безпечне захоронення орбітального сміття.

«Українські проєкти вперше стали частиною глобального сценарію освоєння Місяця від ISECG, і логічно, що ми далі хочемо реалізовувати наш потенціал в рамках програми «Артеміда». Перелічені принципи та Домовленості не порушують міжнародних зобов’язань України у сфері космічної діяльності. Також, я переконаний, що Домовленості дадуть новий поштовх до об’єднання держав у започаткуванні багатосторонніх консультацій в контексті розвитку міжнародного космічного права, яке б відповідало сучасним викликам та планам людства в освоєнні космічного простору», — сказав голова Держкосмагентства Володимир Усов.

Нагадаємо, в Україні зніматимуть серіал про космос. Зйомки будуть проводитися на замовлення одного із французьких телеканалів. Це буде шестисерійна детективна драма Infinity («Нескінченність»). Більшість сцен зніматимуть в Україні, а частину в Казахстані на полігоні Байконур, а також у Парижі.

Коментарі