Репортаж

Нехай штрафують: як чернівчани відреагували на штрафи за відсутність масок у громадських місцях

Як чернівчани реагують на введення штрафів за відсутність масок і чи дотримуються пасажири протиепідемічних заходів у громадському транспорті.

Нещодавно Верховна Рада ухвалила закон, згідно з яким осіб, які перебувають без засобів індивідуального захисту у громадських місцях, будуть штрафувати.

Журналістка «Шпальти» перевірила, чи всі дотримуються маскового режиму у громадському транспорті,  і поцікавилася, як чернівчани ставляться до введення штрафів.

На зупинках практично всі люди у масках. У декого вона може висіти на підборідді, у когось – на руці, але перш ніж зайти у маршрутку чи тролейбус, пасажири одягають маску на обличчя.

На запитання, чи чули про введення штрафів за відсутність масок у громадських місцях, люди відповідають ствердно. Ба більше – підтримують це нововведення.

«Люди, які стоять на громадських зупинках чи заходячи у транспорт без маски, наражають себе й інших на небезпеку. Неодноразово чула, як у транспорт заходить людина без маски. Роблять зауваження інші пасажири, робить зауваження кондуктор, а у відповідь ще й обурюються, кажучи: «Та зараз одягну! Та що ви до мене причепилися?» І ще й вовтузиться, але за цей час, поки людина одягає маску, вона вже може завдати шкоду іншим пасажирам. Тому я згодна з тим, якщо людина не розуміє і сама не контролює своїх дій, то треба їй допомагати ці питання вирішувати. Хай люди захищаються самі й інших не наражають на небезпеку», — зауважує чернівчанка Ольга Літошко.

Заступник начальника Чернівецького тролейбусного управління Віталій Якубів каже, що часто трапляються такі випадки, коли пасажири не хочуть одягати маску.

«Були такі випадки часто у нас, коли пасажири не хотіли одягати маску. У такому разі ми викликали поліцію. Буває таке, що пасажири надягають маску після того, як зайшли у тролейбус, надягають маску неправильно. Часто були скандали», — розповідає Віталій Якубів.

Щодо штрафів, Віталій Якубів каже, що всі повинні дотримуватися протиепідемічних заходів заради ж своєї безпеки.

«Поки що зарано говорити про штрафи, адже проєкт на підписі у президента. Важко сказати, наскільки буде дієвим це нововведення. Але у будь-якому разі пасажири повинні дотримуватися карантинних заходів і надягати маски у громадському транспорті», — підсумовує заступник начальника управління.

Більшість чернівчан підтримує штрафи за відсутність масок на обличчі людей у громадських місцях. Вони переконані, що саме «страх отримати штраф, хоч і такий невеликий, але змусить людей ходити у масках».

Хоча є й такі, що виступають проти введення штрафів.

«Я проти штрафів. І так за час карантину багато хто залишився без роботи, заробітки вже не ті. А тут ще й штрафувати будуть. Тим паче, що влада вводить штрафи за порушення карантинних норм, а самі ці ж норми порушують», — зауважує чернівчанка Роксолана Яловега.

Наразі голова Верховної Ради Дмитро Разумков підписав закон про штрафи за відсутність масок у громадських місцях.

Читати також: В Україні скасували адаптивний карантин та запровадили локдаун вихідного дня. Що це означає

Як зазначають на сайті парламенту, вчора, 10 листопада, закон повернули з підписом голови ВР та направили на підпис президенту.

Нагадаємо, що 6 листопада Верховна Рада ухвалила урядовий закон про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо запобігання поширенню COVID-19 (№ 3891).

Закон встановлює, що перебування у громадських будинках, спорудах, громадському транспорті під час дії карантину без одягнутих засобів індивідуального захисту, а саме респіраторів або захисних масок, що закривають ніс та рот, зокрема виготовлених самостійно, тягне за собою накладення штрафу в розмірі від 10 до 15 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 170 до 255 грн).

Фото Ліліани Іонашку

 

 

Коментарі