Новини

В Україні скасували адаптивний карантин та запровадили локдаун вихідного дня. Що це означає

В Україні повернули загальний карантин на всій території країни. Поділу на кольорові зони більше не буде.

Фото ілюстративне

В Україні не буде адаптивного карантину — запроваджують загальнодержавний карантин з обмеженнями «помаранчевої» зони. Додатково Кабмін запровадив карантин вихідного дня. Таке рішення ухвалили на засіданні уряду сьогодні, 11 листопада.

Карантин вихідного дня почне діяти вже цими вихідними — 14-15 листопада. Його будуть проводити щонайменше тричі поспіль.

Обмеження будуть діяти з 00:00 суботи до 00:00 понеділка. У ці дні забороняють роботу торгово-розважальних центрів, спортзалів, фітнес-центрів, басейнів. Крім того, не дозволяють роботу театрів і проведення масових заходів. Приймати відвідувачів у барах, ресторанах, кафе та установах розважальної сфери також не можна.

Про карантин вихідного дня: що буде працювати

На карантині вихідного дня будуть працювати: продуктові магазини, аптеки, АЗС, об’єкти торгівлі засобами гігієни, ветеринарними препаратами і кормами.

Ресторани і кафе будуть обслуговувати відвідувачів лише на винос.

Не припиняють роботу також фінансові установи, СТО, доставка їжі. Інкасацію та перевезення валютних цінностей також будуть здійснювати у звичному режимі.

Щодо громадського транспорту, то він також продовжує працювати.

Що передбачає загальнонаціональний карантин

Дозволяють проведення масових заходів за участю до 20 людей із дотриманням дистанції 1,5 метра, проведення матчів командних видів спорту, проте без глядачів.

Кінотеатри можуть працювати із заповненістю до 50% місць. Музеї можуть працювати у випадку розташування 1 людини на 20 м². Громадський транспорт (міський, міжміський, приміський, міжобласний) може перевозити людей лише на сидячих місцях.

Забороняють діяльність закладів з організації дозвілля, дискотек. Кафе та ресторани не повинні працювати з 22:00 до 7:00, але можуть доставляти їжу та працювати на винос.

Крім цього, уряд рекомендував із 10:00 до 12:00 у державних та приватних установах, магазинах перш за все обслуговувати літніх людей та людей з інвалідністю.

Про підтримку бізнесу

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль зауважив, що, оскільки нові обмеження матимуть негативний вплив на бізнес, підприємців будуть підтримувати так: 

— компенсують частини зарплат робітників у зв’язку з простоєм;

— за допомогою програми портфельних гарантій, яка повинна запрацювати найближчим часом (до 80% кредиту буде покривати держава);

— нададуть можливість застосування механізму визнання карантину вихідного дня форс-мажорною обставиною, що зараз обговорюють із Торговельно-промисловою палатою;

— продовження реалізації програми доступних кредитів «5-7-9», яка дає змогу отримати кредитні канікули для бізнесу (йдеться про рефінансування наявних позик фактично під 0%).

Нагадаємо, в українських лікарнях заборонили проводити планові операції. Проте шпиталізації та операції не будуть переносити, якщо є загроза здоров’ю або життю людини.

Коментарі