Колонки

Місцеві вибори у Чернівцях 2020. Чому так довго рахують бюлетені?

Політолог, доцент ЧНУ ім. Ю. Федьковича Павло Катеринчук у колонці для «Шпальти» пише, чому підрахунок бюлетенів у Чернівцях затягнувся та кому це вигідно.

Місцеві вибори у Чернівцях восени 2020 року безперечно ввійдуть в історію міста як одні з найскладніших.

Нове виборче законодавство та певна складність у заповненні бюлетенів спричинили доволі відчутну кількість недійсних виборчих листків, помилки і тривалий підрахунок у ДВК (дільничних виборчих комісіях, — ред.). Проте найбільше цю виборчу кампанію запам’ятають боротьбою правлячих у місті сил проти нових облич, котрі здобули вагому підтримку виборців. Показово, що навіть учорашні вороги об‘єдналися нині у спільній боротьбі за утримання влади в місті й поливають брудом нову чернівецьку партію.

Щодня ТВК (територіальна виборча комісія, — ред.) працює по 12-14 годин, за що її членам величезна повага і шана, адже той тиск, котрий чинять на них окремі суб’єкти виборчого процесу, той бруд, котрий щодня з’являється на місцевих телеканалах, що обслуговують старі політичні клани, змушує мене переконатися, що ми рухаємося у правильному напрямку і незабаром у місті таки розпочнуться зміни на краще.

Останні декілька днів мене запитують: що відбувається у ТВК, чому так довго рахують, кому це потрібно?

Затягування у підрахунку результатів місцевих виборів у ТВК можна пояснити декількома причинами:

Перша – цьогорічна модель місцевих виборів суттєво ускладнила підрахунок голосів і складання протоколів, адже члени дільничних виборчих комісій не мали досвіду роботи з новими бюлетенями і протоколами.

Друга – партії-переможці цьогорічних виборів, звичайно ж, зацікавлені у якнайшвидшому завершенні підрахунку і встановленні результатів, натомість політичні сили, що не потрапляють у ради, всіляко намагаються затягувати процес і апелювати до нібито численних порушень у надії на проведення перевиборів.

Третя – чинний політичний істеблішмент з усіх сил намагається втриматися у владі, зберегти свої мандати, посади, напрацьовані схеми, котрі десятки років доїли міський бюджет і довели місто до вкрай сумного становища.

Четверта – численні заяви про порушення, судові позови, заяви та вимоги політичних партій, присутність їх у залі, де проводять підрахунок, зумовлює ускладнення й уповільнення роботи комісії з однією метою – поставити під сумнів легітимність місцевих виборів та ініціювати перевибори.

П’ята – затягування зі встановленням результатів першого туру місцевих виборів автоматично відкладає дату проведення другого туру з виборів міського голови. Очевидно, що ймовірна перемога Романа Клічука та його партії у другому турі дуже тривожить його опонентів. Власне, таке затягування мало б дати шанс іншому фіналісту мерських перегонів — Віталію Михайлішину — спробувати наздогнати лідера цих перегонів.

Водночас ми спостерігаємо інформаційну кампанію цілої низки інтернет-ботів, «експертів» та громадських активістів, котрі поширюють мережею дезінформацію, фейки і відверту брехню. Все це свідчить про неабияке бажання утримати владу будь-якою ціною. Проте Чернівці таки європейське місто, у якому громадяни хочуть, щоб їх поважали, а результат цих виборів уже у будь-якому випадку принесе для міста перспективу розвитку і процвітання.

Колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Шпальти» може не поділяти думку, висловлену у матеріалі.

Коментарі