Аналітика

Новобудови не для маломобільних. Чи дотримуються забудовники вимог доступности у Чернівцях

«Шпальта» поспілкувалася із забудовниками та з’ясувала, чи отримають штрафи ті, хто нехтує вимогами доступности.    

Питання доступности у Чернівцях є дуже актуальним, адже не всі будівлі обладнані пандусами, зокрема і новобудови. А якщо й обладнані, то лише для краси.

Катерина, мати 8-річної дитини з інвалідністю, каже, що доступність – це одна з проблем нашого міста.

«У нашому місті, якщо і є пандуси, то ними неможливо користуватися. Наприклад, до деяких держустанов неможливо зайти з дитячим візком. Тож ти мусиш брати дитину, яка важить 33 кілограми, на руки і так заходити. Навіть до деяких новобудов неможливо зайти, бо пандуси незручні», – розповідає пані Катерина.

Жінка каже, що не задумувалася над проблемою доступности, допоки не з’явилася нагальна потреба вільного пересування з особливою дитиною.

«Коли ми купували квартиру у житловому комплексі на вулиці Воробкевича, ще не знали, що у нас виникне проблема доступности. Хоча ми ще тоді звернули увагу, як біля під’їздів облаштовували пандуси. А вже пізніше оцінили їх наявність. Тут дуже зручні пандуси і ліфт великий — легко можна зайти з цим великогабаритним візком», – каже жінка.

Пані Катерина зауважує, що зіштовхувалася з проблемою доступности в деяких новобудовах.

«Є і новобудови, в які неможливо зайти з візком. От, наприклад, на вулиці  Героїв Майдану — там такий ліфт, що навіть звичайний візок не поміщається. І пандусів усередині під’їзду немає. Якщо ми приїжджаємо в гості до родичів, то не можемо навіть у під’їзд зайти, бо пандуси незручні», – зауважує жінка.

Директор будівельної компанії Василь Зазуляк розповідає, що більшість потенційних покупців не цікавиться доступністю новобудов.

«Насправді люди не цікавляться або мало цікавляться умовами доступности. Здебільшого це важливо для мам особливих діток. Уже пізніше, напевно, оцінюють ці пандуси новоспечені мами, у яких виникає запитання: «Як зайти з візочком до під’їзду, в ліфт? Чи достатня ширина ліфта?», – розповідає Василь Зазуляк.

Він зауважує, що не всі забудовники усвідомлюють, що питання доступности важливе.

«Насамперед це вартує грошей. Для того, щоб зробити саме нормативний пандус, потрібно чимало коштів. Нормативний пандус здорожує вартість квадратного метра житла. І тому, думаю, дехто з недобросовісних забудовників, якщо може упустити ці моменти, він їх упускає. Тим самим він (забудовник) здешевлює вартість житла. За ті 15 років роботи я побачив, як усе змінилося у сфері доступности. І не тому, що всі стали дуже свідомими, а тому, що норми стали жорсткішими. І це дуже добре, бо ставлення суспільства загалом до цієї групи людей — це індикатор розвитку суспільства», – зазначає забудовник.

Після розмови Василь Зазуляк робить екскурсію житловим комплексом. Біля кожного під’їзду облаштовані зручні пандуси. Також забудовник показує, яким повинен бути пішохідний перехід. На ньому проїжджа частина стає на рівні з тротуаром, а не навпаки. Це набагато зручніше як для батьків із дитячим візком, так і для людей з інвалідністю. Не потрібно докладати якихось зусиль, аби перейти дорогу.

А от на відсутність пандусів у під’їздах житлового комплексу на вулиці Героїв Майдану скаржиться тамтешня мешканка Віталіна Бережна.

«Пандус є на вулиці, але не зовсім доступний для виїзду з дитячим візком. Він зроблений із плитки і немає якихось гумових вставок, аби можна було спокійно з’їжджати. На жаль, немає пандусів у під’їздах, але дуже хотілося б, щоб вони були», – каже Віталіна Бережна.

Представник цієї будівельної компанії Юрій Сковронський каже, що будинок здавали в експлуатацію згідно з проєктом.

«Усе зробили згідно з проєктом. До нас звернулася одна мешканка, у якої є триколісна коляска. Як ставити пандус для такого візка, я не знаю. Але ми йдемо назустріч своїм мешканцям, тому будемо вирішувати цю ситуацію», – сказав Юрій.

Варто зазначити, що цю багатоповерхівку здавали в експлуатацію 2012 року.

Начальник Департаменту містобудівного комплексу та земельних відносин Микола Собко зауважує, що за останні 2 роки суттєво змінилося ставлення до вимог доступности.

«Упродовж останніх двох років у Чернівцях прийшли суттєві зміни щодо будівельних норм, зокрема і вимоги до низки будівель, які повинні бути облаштовані пандусами або іншими елементами доступности. Питання проєктування будівель здійснюють відповідні сертифіковані проєктанти. Вони повинні стежити за дотриманням усіх цих вимог. Аби побудувати пандус чи інший елемент доступности, наразі не потрібно звертатися по дозвіл, як було декілька років тому», – розповідає Микола Собко.

Начальник інспекції державного архітектурно-будівельного контролю Сергій Пижівський звертає увагу на нові норми, за якими пандуси повинні обов’язково бути.

«З 1 квітня 2019 року набрали чинности нові державно-будівельні норми щодо обов’язкового створення безбар’єрного простору в Україні для маломобільних груп населення. У нових нормах не лише є обов’язковим облаштування елементів безбар’єрности, а й наведені всі технічні характеристики на конкретні наочні приклади такого впровадження. Зокрема щодо проєктування, то тут обов’язково повинні бути пандуси, спеціальні підйомники та інші засоби доступности для людей із порушенням опорно-рухового апарату. Хочу зазначити, що ці норми обов’язкові до виконання насамперед проєктувальниками під час проєктування нових та реконструкції наявних будівель», – розповідає Сергій Пижівський.

Під час прийняття в експлуатацію об’єктів орган державного архітектурно-будівельного контролю може відмовити у видачі сертифікату у випадку невідповідности об’єкта вимогам доступности.

«До об’єктів, які затвердили проєктну документацію на будівництво до набрання чинности нових ДБН-ів, тобто до 1 квітня 2019 року, вимоги згідно з вказаним ДБН не висувають. І не можуть висувати, оскільки закон не має зворотної сили», – пояснює начальник інспекції.

Також він зауважує, що за відсутність пандусів є штрафи.

За проєктну документацію для будівельних робіт без рішень щодо норм доступности існує штраф у розмірі 90 прожиткових мінімумів для працездатних осіб. Експертну організацію за неврахування норм доступности можуть оштрафувати на 18 прожиткових мінімумів. Штраф у розмірі 40 прожиткових мінімумів передбачений для суб’єктів, які виконують будівельні роботи з порушенням державних будівельних норм, зокрема щодо інклюзивности будівель і споруд.

Наразі ж, за словами Сергія Пижівського, у Чернівцях немає злісних забудовників, які не дотримуються норм доступности під час будівництва об’єктів.

«Поки що інспекція не виявила забудовників, які нехтують нормами доступности. Жодних таких постанов ми не виносили. Хоча забудовники, які здали в експлуатацію будинки до 2019-го і не можуть понести жодних покарань, якщо пандуси відсутні. Але вони можуть безперешкодно встановити їх будь-коли. Я вважаю, що відповідно до усіх норм етики, забудовники зобов’язані встановлювати пандуси. Якщо законодавчо вони не зобов’язані, то є інші – людські – стосунки, згідно з якими варто створити умови доступности», – підсумував Пижівський.

 

«У випадку порушення прав людей з інвалідністю, Ви можете звернутися до Громадської організації «Чернівецьке об’єднання «Захист» листом за адресою: м. Чернівці а/с 1151, телефоном 0960165979 (Viber/WhatApp/Telegram), електронною поштою: [email protected], Іnstagram: zahystcv, Facebook: zahystcv.

Статтю створили в рамках реалізації проєкту «Захист прав людини у Чернівцях» за підтримки IM Swedish Development Partner.

Коментарі