Колонки

Історія і рецепт коктейлю Old Fashioned. Колонка бар-менеджера і сомельє

Про коктейль Old Fashioned: історія, особливості і рецепт.

«Напій, що стимулює та складається з алкоголю будь-якого виду, цукру, води й ароматичного бітера», — саме так уперше, 13 травня 1806 року, описали слово «коктейль» у газеті The Balance and Columbian Repository міста Гадсона в штаті Нью-Йорк. Пройшло вже більше двохсот років, а ця формула досі не втрачає своєї популярности.

Магдюк Дмитро — бар-менеджер 28/33 home bar, сомельє у Wine Time Чернівці. Досвід міксології — більше 5 років

Сьогодні розповім про безсмертну класику — коктейль Old Fashioned. Цікаво, що перша назва відомого всім «старомодного» була Whiskey Cocktail, і подавали його без льоду. Пили залпом, зазвичай зранку, часто з похмілля, щоб збадьоритися. Пізніше Whiskey Cocktail став популярним серед вищих верств населення та одним із символів справжнього джентльмена, поряд із сигарою та грою в покер.

Проте на початку 1870-х років Whiskey Cocktail зазнав чималих змін у рецептурі приготування. Бармени експериментували над класичною формулою і почали додавати в коктейль завезені з Європи лікери. У кожному барі в меню був Whiskey Cocktail, але смакував він по-різному, що взагалі не подобалося любителям класичної рецептури. Люди просили бармена змішати їм за правильним, по-старомодному.

Відтоді Whiskey Cocktail, який був змішаний за класичною формулою, отримав назву Old Fashioned Whiskey Cocktail, а з часом — просто Old Fashioned. Його почали робити в низькій склянці з товстим дном (цю склянку називали Old Fashioned Glass) і подавали з великим кубиком льоду. Тепер його смакували, а не випивали залпом. У такій формі коктейль зберігся до наших днів і є одним із найпопулярніших у світі.
Отже, Old Fashioned — це напій, що складається з цукру, води, ароматичного бітера та хорошої порції віскі. А коктейлі, які готують за класичною формулою із заміною віскі на ром, текілу, бренді або будь-який інший алкоголь, об’єднуються в сімейство Old Fashioned Style.


Рецепт приготування Old Fashioned:
У низький стакан засипати дві барні ложки цукру (краще взяти тростинний), додати 5-6 крапель ароматичного бітера і залити 15 мл газованої води. Мадлером ретельно перемішати, притовкуючи цукор, доки більша його частина не розчиниться. Додати лід і 50 мл віскі, відтак мішати барною ложкою близько 15 секунд. Прикрасити коктейль апельсиновою цедрою, попередньо збризнути на нього, щоб надати йому цитрусових нот.
Ідеально смакуватиме Old Fashioned на бурбоні або житньому віскі, хоча готувати можна і на шотландському чи ірландському, це вже залежить від власних уподобань.
Пийте відповідально!

Фото Володимира Гуцула

Коментарі