Новини

Розробили роботів, що можуть виявляти коронавірус за запахом

Нині визначити вірус за допомогою запаху можуть лише собаки.

Джерело Gifer

Американський стартап Koniku створює роботів, що можуть за запахом впізнати коронавірус. Машини робитимуть це швидше за звичайне тестування.

Про це повідомили Bloomberg. 

Так, коронавірус можна виявляти за запахом, оскільки вражені клітини виділяють специфічні леткі сполуки.

Нині визначити вірус за допомогою запаху можуть лише собаки. До речі, 23 вересня в головному аеропорту Фінляндії розпочалася пілотна експериментальна програма з перевірки пасажирів на COVID-19. Тоді до перевірки долучили чотирьох спеціально навчених чотирилапих.

Розробники роботів же хочуть з’єднати нейрони із кремнієвим чипом, аби створити такого робота, який може розпізнати різні запахи — від вибухових речовин до вірусів. Патогени виробляють леткі органічні сполуки, які виділяють хворі клітини. Спеціальний чип робота має відчути запах цих сполук і засвітитися.

Перші випробування Konikore почали в середині вересня. Вони досліджуватимуть зразки пацієнтів, у яких виявили коронавірус, щоб порівняти, наскільки точно робот виявляє вірус у порівнянні з іншими методами.

Тест-випробування продемонстрували, що робот може точно виявити наявність грипу А. За деякий час дослідники мають намір перевірити робота в «польових умовах» — в аеропортах Каліфорнії та Сінгапуру.

Коментарі