Колонки

Знайомство з коктейльною культурою. Колонка бар-менеджера і сомельє

Про коктейлі сімейства Highball, історію напою Gin & Tonic та рецепт Джин-тоніка від бар-менеджера та сомельє.
Магдюк Дмитро — бар-менеджер 28/33 home bar, сомельє у Wine Time Чернівці. Досвід міксології — більше 5 років.
Хочу познайомити читачів із коктейльною культурою, як правильно пити алкоголь і з чим змішувати.
Почну з найпростіших. Для приготування вам знадобиться тільки високий келих і барна ложка.
Це коктейлі сімейства Highball (Хайбол). Зазвичай вони складаються з двох основних інгредієнтів: алкогольна частина і безалкогольна, газована. З алкоголю можна використати віскі, джин, ром, текілу тощо. Можна напої середньої міцности: лікери та амаро. Безалкогольна складова: газована вода, тонік, імбирний ель, лимонно-лаймова содова та ін. У деяких коктейлях, окрім основних інгредієнтів, використовують ще ароматичні бітери — для збагачення смаку та аромату напою.
Найпопулярнішим Хайболом у світі безумовно є коктейль Gin & Tonic. Його готують у всіх барах, ресторанах та нічних клубах. Свою популярність він здобув завдяки легкості приготування, багатогранності смаку та виробникам джину, які завжди рекомендують вживати їхніх напій саме з тоніком. Проте вперше Gin & Tonic змішували не для отримання задоволення від напою, а у медичних цілях.
Першими його змішали солдати британської армії, які у XVIII ст. проводили військову операцію в Індії. У ті часи в країнах Сходу була епідемія малярії, а єдиним засобом профілактики хвороби був настій із хінного дерева. Він був настільки неприємним на смак, що солдати намагалися максимально замаскувати гіркоту хініна і почали розбавляти його цукром, додавати в нього вапно і змішувати цю суміш із джином, який обов’язково входив у арсенал британських солдатів. Пізніше на основі хінного дерева почали виробляти тонік, який був набагато приємнішим на смак, проте його все одно змішували з джином і насолоджувалися коктейлем Gin & Tonic.
Рецепт класичного Gin & Tonic
Спершу потрібно наповнити келих highball льодом, залити 50 мл (або 1 частину) джину стилю London Dry і долити 100 мл тоніка (або 2 частини). Перемішати і прикрасити долькою лайма. Просто і смачно.
Щоб надати Gin & Tonic свіжости, в нього можна додати слайси огірка, розмарин для пряних нот. Можна також і кульки чорного або червоного перцю.
Пийте відповідально!
Фото Володимира Гуцула
Колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Шпальти» може не поділяти думку, висловлену у матеріалі.

Коментарі