Новини

У NASA оголосили вартість відправки астронавтів на Місяць

Конгрес США ще має погодити виділення коштів із бюджету на цей політ. 

Фото NASA, unsplash.com

Висадку американських астронавтів на Місяць запланували на 2024 рік. Її проведуть у рамках місії «Артеміда». Цей політ не лише технічно складний, але й дорогий. 

Представники NASA оцінили місію з доставки людини на Місяць і назад. Повідомляють, що це обійдеться у 28 мільярдів доларів. Але конгрес США спочатку повинен погоджувати виділення цієї суми з бюджету. Це питання будуть обговорювати з листопада цього року. Якщо все буде так, як запланували, то політ 2024 року відбудеться, а в іншому випадку місія «Артеміда» може бути під питанням. 

Зазначають: якщо все пройде добре, то з вказаної суми 16 мільярдів витратять на місячний модуль. 

Перший випробувальний політ «Артеміда 1» буде у листопаді наступного, 2021 року, на величезній ракеті Space Launch System (SLS) з капсулою Orion. Вона проведе три тижні у Космосі і повернеться на Землю. До речі, до початку пандемії коронавірусу цей етап був у планах на 2020-й.

З цієї ж причини політ астронавтів повз Місяць у рамках місії «Артеміда 2» перенесли з 2022 на 2023 рік. І лише «Артеміда 3» доставить на супутник першу жінку. 

Очікують, що пілоти пробудуть на Місяці на тиждень довше, ніж астронавти «Аполлона-11» у 1969 році. Також сподіваються, що вони зможуть вийти у Космос до п’яти разів. Посадку планують зробити на Південному полюсі. 

Наразі три компанії змагаються за право створити місячний модуль для висадки на супутник: SpaceX Ілона Маска, Blue Origin Джеффа Безоса, власника Amazon, і Dynetics. Готові космічні кораблі мають представити інженерам NASA не пізніше лютого 2021 року. Після того космічне агентство вибере один із варіантів.

Раніше ми писали про те, що 30 травня SpaceX вперше за останні дев’ять років відправила астронавтів NASA у Космос із території США.

Коментарі