Новини

Ракета Маска полетіла. Що це означає для світу

США більше не залежать від Росії та можуть самостійно відправляти астронавтів на МКС.

Момент запуску / REUTERS

30 травня 2020-го року ракетобудівна компанія SpaceX вперше за останні дев’ять років відправила астронавтів NASA у Космос із території США.

Відбулася одна з головних подій в історії космічних досліджень: вперше астронавти NASA вирушили до Міжнародної космічної станції (МКС) на борту ракети-носія і капсули комерційної компанії SpaceX.

Крім того, це перший пілотований політ космічного корабля Crew Dragon, який підопічні Ілона Маска розробляли для NASA останні декілька років.

Власне, цей космічний корабель дозволив керівникам аерокосмічної галузі США офіційно відмовитися від співробітництва з Роскосмосом, пише nv.ua.

Астронавти NASA літали на орбіту Землі на російських кораблях Союз із космодрому Байконур у Казахстані після закриття програми Space Shuttle в 2011-му.

Як передає Громадське, Росія цим користувалася і за цей час втричі підвищила ціну на польоти.

Тепер успішний запуск SpaceX Сrew Dragonна на борту з людьми означає кінець теперішньої монополії Росії на пілотовані запуски у Космос. А ще це є наступним кроком у розвитку комерційного ракетобудування.

Сьогодні ввечері, 31 травня, за київським часом має відбутися стикування капсули Crew Dragon з астронавтами NASA зі станцією.

На космічній станції екіпаж корабля Crew Dragon проведе від 30 до 119 діб. Та остаточне рішення про тривалість місії NASA ухвалить лише після стикування.

 

Коментарі