Новини

Між Азербайджаном і Вірменією відновили бойові дії. Що відомо

Президент Азербайджану оголосив воєнний стан у країні з 28 вересня.

Фото REUTERS

Учора вранці, 27 вересня 2020 року, між Азербайджаном і Вірменією відновили бойові дії. Повідомляють про загиблих, зокрема серед цивільних осіб, і застосування артилерії та великої військової техніки.

«27 вересня близько 06:00 збройні сили Вірменії, здійснивши масштабні провокації, піддали інтенсивному обстрілу позиції азербайджанської армії вздовж усієї лінії фронту й наші населені пункти, розташовані в прифронтовій зоні, з великокаліберної зброї, мінометів і артилерійських установок різного калібру. В результаті інтенсивного обстрілу противником села Гапанлі Тертерського району, сіл Чираглі й Орта Гервенд Агдамського району, сіл Алханлі і Шукюрбейлі Фізулінського району та села Джоджуг Марджанлі Джебраїльський району серед мирного населення є вбиті та поранені. Об’єктам цивільної інфраструктури завдали серйозної шкоди», — повідомляє Міноборони Азербайджану.

Натомість премʼєр Вірменії Нікол Пашинян заявив, що це азербайджанські, а не вірменські, військові почали наступ на Нагірний Карабах.

Командувач карабаської «армії оборони» Джалал Арутюнян повідомив, що азербайджанські війська почали наступ о 07:10 ранку. МО Вірменії заявляє про два збиті вертольоти та три підбиті танки Азербайджану, передає Newsarmenia.am.

Запровадження воєнного стану

Президент Азербайджану Ільхам Алієв указом оголосив воєнний стан у країні з 28 вересня, каже помічник президента Азербайджану Хікмет Гаджієв, передає haqqin.az. У містах вводять комендантську годину з 21:00 до 06:00. У цей час забороняють виходити на вулиці та інші громадські місця без спеціального дозволу та документів, що підтверджують особу.

Зауважимо, що бої у Нагірному Карабаху продовжилися ночі на 28 вересня. У невизнаній НКР повідомили про втрати 15 військових. Про це повідомляють пресслужби міністерств оборони Азербайджану, Вірменії та самопроголошеної Нагірно-Карабахської республіки, передає Еспресо.

У Вірменії заявили про декілька десятків загиблих азербайджанських військових, а в Міноборони Вірменії заперечили інформацію Азербайджану про загибель 550 вірменських військових.

Як реагують в ЄС та НАТО

Як передає 5 канал, Європейський Союз закликає до негайного припинення вогню. А союзники по НАТО з тривогою сприймають повідомлення про військовий конфлікт на контактній лінії у Нагірному Карабасі. Також наголошують на тому, що цей конфлікт не має військового рішення. Про це мовиться в заяві представника генерального секретаря НАТО по Кавказу і Середній Азії Джеймса Апатурая.

Коментарі