Новини

Мобільний додаток «ВКонтакте» збирає дані українських користувачів, – РНБО

Також у РНБО кажуть, що активізація роботи російських соціальних мереж може становити загрозу національній безпеці України.

Фото Gilles Lambert, unsplash

Оновлена робота проксі у «ВКонтакте» має на меті збір російськими спецслужбами даних про громадян України.

Про це повідомив заступник секретаря Ради національної безпеки й оборони України Сергій Демедюк, передає РНБО.

«З моменту застосування санкцій ми бачимо періодичне поширення інформації про відновлення доступу до цієї соцмережі на території України, навіть не зважаючи на нестабільну роботу проксі. Ми впевнені, що цей додаток використовують російські спецслужби для збору даних про громадян України й усіх, у кого він встановлений».

Сергій Демедюк каже, що активізація роботи російських соціальних мереж може становити загрозу національній безпеці країни, адже скоро вибори.

Він наголосив, що після застосування санкцій щодо «ВКонтакте» фахівці українських правоохоронних органів забезпечують реалізацію санкційних обмежень. Утім, спецслужби РФ шукають нові способи обходу санкцій. 

Так, нещодавно оновили роботу проксі в мобільному додатку та надали доступ до «ВКонтакте» українським користувачам. Демедюк каже, що активізація роботи застосунку має на меті збір даних громадян України та поширення дезінформації для впливу на громадську думку і маніпулювання нею.

Зазначають, що спеціалісти Національного координаційного центру кібербезпеки при РНБО разом із міжнародними колегами та партнерами напрацьовують заходи щодо реагування та блокування роботи «ВКонтакте» в Україні.

Нагадаємо, 15 травня 2017 року в Україні заблокували російські вебресурси, зокрема соціальну мережу «ВКонтакте». А у травні цього року заборону на російські соцмережі продовжили.

Коментарі