Новини

«Батькам — роботу, дітям — садочок»: чого вимагали чернівецькі батьки під ОДА

На мирну акцію протесту зібралися батьки, які вимагають у крайової влади відкрити з 1 серпня дитсадки. Вони скаржаться, що через закриті ДНЗ не можуть працювати, а у місті відкриті всі заклади, крім дитячих дошкільних.

24 липня біля будівлі Чернівецької обласної державної адміністрації відбулася акція «Немає садочка — немає роботи». Акцію з вимогою відкрити дошкільні навчально-виховні заклади організували батьки, які через закриті дитсадки не можуть нормально працювати.

Дорослі й малі мітингувальники тримають у руках плакати з написами «Чому ресторани працюють, а садки — ні?», «Відкрийте садочки! Батькам треба працювати!», «Батькам — роботу! Дітям — садок!» тощо.

«Це мирна акція. Сьогодні засідає комісія. Ми хочемо достукатися до ОДА для того, щоб дослухалися до батьків і з 1 серпня точно відкрили садочки. Наразі бентежить те, що у Чернівцях відкриті всі громадські заклади, крім садочків. Коли вони не працюють, батьки змушені сидіти вдома або водити дітей з собою на роботу, що неприйнятно. Тому роботодавці таких батьків або звільняють, або просять “відійти вбік”», — каже мітингувальниця Любов В’югіна.

Наразі ця акція проходить лише у Чернівцях, бо, за словами Любові В’югіної, влада не поспішає з цим рішенням, хоча в інших містах дошкільні заклади вже працюють:

«У якому режимі — це вже їм вирішувати. Ми готові дослухатися до порад влади про це: чи вони працюватимуть через день, чи обмежену кількість часу на день, чи іншим чином».

До батьків, які прийшли на акцію, вийшов перший заступник голови Чернівецької ОДА Богдан Ковалюк. За його словами, обласна державна адміністрація має намір з 1 серпня дозволити роботу дитсадкам краю.

«На брифінгу голова Чернівецької ОДА оголосив про намір відновити роботу дитсадків із дотриманням усіх санітарних норм. Сьогодні або у вівторок, 28 липня, відбудеться засідання обласної комісії ТЕБ та НС. Там і вирішуватимуть. Формат роботи ДНЗ прийматиме орган місцевого самоврядування», — додає Богдан Ковалюк.

Нагадаємо, 23 липня стало відомо, що дитячі садочки на Буковині планують відкрити 1 серпня. Крім того, школи Буковини збираються розпочати новий навчальний рік у звичному режимі.

Фото Ігоря Волощука

Коментарі